Продължете към съдържанието

Тържествено бе отбелязан храмовият празник на храм „Св. Мария Магдалина“, с. Усойка

IMG00103На 22 юли Православната църква тържествено почита паметта на света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, посети храм „Св. равноапостолна Мария Магдалина“, с. Усойка, Дупнишка духовна околия, където оглави тържествена света Литургия по повод отбелязването на храмовия празник на едноименния храм и поздрави благочестивите християни.

В празничното богослужение съслужиха иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Кирил Васев, енорийски свещеник при празнуващия храм, свещеник Георги Георгиев и дякон Константин Тренев.

Литургичните песнопения бяха изпълнени от църковни певици при катедралния храм на гр. Дупница.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп извърши офикиране на отец Кирил Васев, като от протойерей, го произведе в иконом. Епископ Поликарп поздрави новият иконом от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и му пожела достойно и благодатно служение, както и дълголетие в мир, радост и добруване.

След светата Литургия епископ Поликарп поздрави изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и припомняйки им важни моменти от живота на светата равноапостолна Мария Магдалина, ги вдъхнови за достойно, мирно и благодатно духовно житие. Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма, свещениците, църковните настоятели, певците и множеството за доброто и топло посрещане и за прекрасната организация на празника.

Епископът изказа благодарност и на ктиторите на храма, най-вече на Магдалена Гоцева и нейното семейство, за това, че са се потрудили за изграждането на храма на св. Мария Магдалина, както и за всегдашната подкрепа за провеждането на тържествените дни, свързани с прославата на светицата, небесна закрилница на с. Усойка. Той поздрави Магдалена Гоцев и за нейния имен ден, като и пожела многолетие в здраве, радост и духовни сили.

На храмовия празник на църквата в с. Усойка присъства и зам.-областният управител на област Кюстендил г-н Райчо Цветин, а също така и кметовете на гр. Бобошево, с. Усойка, с. Блажиево и кметове на съседни населени места.

За здраве и благословение на вярващите, дошли, за да почетат своя патрон, бе извършено водоосвещение и осветен празничен курбан-обща трапеза.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content