Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня, офикия и иподяконски пострижения в навечерието на празника на св. Пантелеймон

IMG00086На 27 юли Православната църква почита паметта на свети великомъченик Пантелеймон, Чудотворец и целител.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, на 26 юли, оглави празничната вечерна служба в храм „Св. вмчк Пантелеймон“, гр. София, кв. Бояна.

Във вечернята съслужиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска света митрополия, иконом Васил Радков Иванов, председател на празнуващия храм, както и свещеници от София и околностите, както и йеродякон Вартоломей и дякон Костадин.

Църковните песнопения бяха оглавени от църковния псалт Методи Стоилов, с участието на свещеници и богослови.

По време на вечерното последование, за здраве, благословение и духовна радост, бе отслужен и редът на петохлебието.

По време на вечерното последование, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено от епископ Поликарп офикирането на иконом Васил Радков Иванов за ставрофорен иконом. Преди офикирането, епископ Поликарп изтъкна някои качества на софийския свещенослужител, като подчерта, че в днешно време добрият пример трябва да бъде лансиран в нашето общество, за да могат хората да видят и повярват и последват Господ Иисус Христос и Му бъдат верни.

След офикията на достойния свещенослужител, за иподякони при храма бяха постригани благоговейните мъже Пантелей и Валентин.

В края на вечерната молитва, епископ Поликарп произнесе проповед, в която запозна присъстващите с живота, делата и страданията на светия великомъченик Пантелеймон и призова вярващите да му бъдат последователи, защото неговият път е път, който води към Христа и Небесното царство.

Той поздрави цялото изпълнение на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и пожела на всички здраве, радост, духовни сили и Христова любов.

След вечерното молитвено последование, за всички присъстващи, бе дадена празнична вечеря.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content