Продължете към съдържанието

Тържествено бе отбелязана паметта на св. Параскева Римлянка в София

IMG00097На 26 юли Православната църква тържествено почита паметта на светата преподобномъченица Параскева Римлянка.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, посети храм „Св. Петка Самарджийска“, гр. София, където оглави тържествена света Литургия.

В празничното богослужение съслужиха свещеник Георги Спасов, председател на храма, иконом Иван Иванов, протойерей Йоан Куков, протойерей Петър Петров, свещеник Николай Николов, свещеник Стоян Димитров, йеродякон Вартоломей и дякон Константин Тренев.

Литургичните песнопения бяха изпълнени от сборна група църковни певици, които украсяват църковните богослужебни последования в софийски храмове.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп извърши офикиране на отец Георги Спасов, като от презвитер, го произведе в протойерейско достойнство.

Епископ Поликарп поздрави новият протойерей от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и му пожела достойно и благодатно служение, както и дълголетие в мир, радост и добруване. Той го поощри да бъде още по-достоен, усърден и благ пример за вярващите.

След светата Литургия епископ Поликарп поздрави изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и припомняйки им важни моменти от живота на светата преподобномъченица Параскева Римлянка, ги вдъхнови за достойно, мирно и благодатно духовно житие. Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма, свещениците, църковните настоятели, певците и множеството за доброто и топло посрещане и за прекрасната организация на празника.

На вярващите християни, дошли, за да почетат празника на света Параскева, бе изнесена за поклонение частицата от светите й мощи, която се пази в храма за благословение и духовно назидание.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content