Продължете към съдържанието

Празника на свети Пантелеймон в Момин Проход

14 20180730 1811043379Стотици миряни от Момин проход, Костенец, Долна баня и околните села и тази година от ранни зори в петъчния ден дойдоха на празника на храма „Св. Пантелеймон” в курортния град, известен у нас и в чужбина с лековитата си минерална вода.

Тържествена света Литургия и водосвет в чест на 18-та годишнина от освещаването на църквата в Момин проход отслужи архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ставрофорен иконом Йосиф Серев в съслужие с енорийския свещеник ставрофорен иконом Георги Георгиев от град Костенец, местният свещеник протойерей Антон Апостолов, протойерей Виталий Велков от Ихтиман и свещеник Атанас Николов от село Равногор. В храма, построен в чест на лечителя, чудотвореца и закрилника на лекарите св. вмкч Пантелеймон, миряните запалиха свещ за здраве, целунаха иконата на светеца, отправиха молитва за по-честити дни и се поръсят със светена вода. В този ден бе почетена и паметта на светите Седмочисленици, както и Успението на свети Климент, архиепископ Охридски.

По традиция за храмовият празник на църквата в курорта Момин проход в двора на светата обител бе специално приготвен курбан за здравето и благополучието на местните хора и техните гости. За направата на петте казана с 500 литра вкусен бобен курбан чорба се погрижиха десетки жени и мъже под умелото ръковоoство на главните готвачи Петрунка Пашова и Васил Змияров. Както повелява традиция за този ден имаше и риба.
На празничната църковна служба присъстваха и кметът на община Костенец Радостин Радев, неговият заместник Румен Тодоров, кметицата на Момин проход Йорданка Митрова, общински съветници.
На празничната трапеза седнаха и похапнаха от вкусната манджа децата и младежите с увреждания от Центъра за социална рехабилитация и интеграция.


Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:938 limit=20|columns=3}

Visits: 1

Skip to content