Продължете към съдържанието

Със света Литургия, офикии и дяконско ръкоположение бе отбелязана 130- годишнина на храма на с. Веринско

28 07 2018 verinskoНа 28 юли, с подобаваща тържественост, бе отбелязана 130- годишнина на храм „Св. св. Кирил и Методий“, с. Веринско, Ихтиманска духовна околия.

С благословението на Негово Светейшество, Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, празникът на храма бе уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп оглави светата Литургия, по повод достойната годишнина, в която съслужиха ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставрофорен иконом Пламен Димитров, иконом Георги Георгиев, протойерей Витали Велков, протойерей Антон Апостолов и дякон Костадин Тренев.

По време на светата Литургия, бе постриган за четец, певец и свещоносец Георги Иванов от с. Пчелин, в икономство бяха офикирани отците Витали и Антон, както и в първата благодатна степен на свещенството – дякон, бе ръкоположен благоговейният мъж Емануил Димитров, син на ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Към отличените свещенослужители и новоръкоположения дякон, епископ Поликарп се обърна с назидателни слова, като подчерта радостта от тези благодатни събития, но и отговорността, която духовниците имат от тук нататък, която имат – да бъдат достойни служители на Бога и благ пример за обществото ни.

По време на светата Литургия, молитвено участие взеха зам.-кметът на Община Ихтиман, кметският наместник на с. Веринско, както и много вярващи християни от селото и околностите.

След светата Литургия, епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и сили, за да пазят Христовата православна вяра, да надграждат онова, което са им завещали техните деди и да го предават на идните поколения.

От името на всички – духовници и народ, поздрав към епископ Поликарп поднесе ставрофорен иконом Йосиф Серев, който благодарейки на Негово Светейшество чрез епископ Поликарп, не скри радостта си, че представител на Софийска митрополия е уважил достойната годишнина на храма на с. Веринско.

Поздрав към епископ Поликарп отправи и иконом Антон Апостолов, който благодари за офикирането, както на него, така и на о. Витали и даде дума, че всичко онова, което Църквата иска от тях ще изпълнят и ще бъдат още по-ревностни в своето служение.

На всички присъстващи в храма бе раздадена по една иконичка с образа на Света Богородица за спомен и благословение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 1

Skip to content