Продължете към съдържанието

Храмът “Св. Пантелеймон” в Княжево тържествено отбеляза празника на своя покровител

И тази година храмът към Руското подворие „Св. Пантелеймон” в Княжево едва побра богомолците дошли на престолния празник от цяла София да се помолят за здраве и спасение на великия божий угодник и лечител.
Празничното богослужение бе отслужено от йеромонах Зотик (Гаевски), секретар на Представителството на Руската православна църква в София, който бе в съслужение с ефимерия на храма свещеник Димитър Тухчиев. След края на св. Литургия по традиция бе отслужен молебен към св. Пантелеймон и водосвет.

След многогодишни усилия малката църква вече е отделена от общинския дом за дементноболни. Има самостоятелен вход и ограда, което се отразява благоприятно на енорийския живот в този така важен за потомците на Бялата емиграция храм, който само преди няколко години отбеляза 90 години от построяването си. Това вероятно е първият храм, построен от руската емиграция в изгнание след революцията от 1917 г. в Русия. Стените му  са украсени с десетки семейни икони, всяка пазеща покъртителна лична съдба и история на спасение. Благодарение на новия си статут  княжевската църква вече има редовен богослужебен живот, а обгрижващите я духовници се стремят ревностно да изпъляват пастирските си задължения.
През 2017 г.  храмът се сдобива с копие на чудотворнатаикона на Света Богородица „Всецарица".( Оригиналната Чудотворна икона е изложена в съборния храм на манастира Ватопед, който е втори в йерархията на монашеската република Света гора. Направена е през ХVII век. На нея Пресвета Богородица е изобразен в алена одежда, седяща на царски трон. В скута й е Богомладенецът Христос със свитък в лявата ръка и благославяща десница. С дясната си ръка Богородица показва към своя Царствен Син, като към Спасител на света. На заден план са изобразени архангелите Михаил и Гавриил, които с сблагоговение осеняват с крилата си.)
Историята на иконата разказва, че точно този образ на св. Богородица има удивителната способност и специалната благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, както и на зависими от наркотици и алкохол. Копието е изписано в Атон от схийеромонах Лука от манастира „Ксенофонт",  по молба на архимандрит Филип, който по това време бе настоятел на Московското подворие в София.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова

Visits: 0

Skip to content