Продължете към съдържанието

Военна академия “Георги Стойков Раковски”, гр. София, се сдоби със свещеник

IMG00008На 31 юли, във Военна академия „Георги Стойков Раковски“, гр. София, се проведе среща, на която бе представен свещенослужителят, който ще завежда военния храм „Св. Архангели“ и ще бъде в помощ на духовните нужди на ръководството, персонала и учащите се в Академията.
Срещата бе между Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, генерал-майор Груди Ангелов, началник-ректор на Академията, свещеник Йордан Божилов, новоназначен свещеник на академичния храм, както и представители на светата митрополия и Военна академия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп представи новия свещеник и изказа благодарност на ректора и ръководството на Академията, за това, че имат желание да бъде възкресена стародавна традиция, да бъде възобновен духовния живот във военното учебно заведение и да има по-тесни връзки и взаимоотношения между Софийска света митрополия и Военната академия „Георги Стойков Раковски“.
Генерал-майор Груди Ангелов благодари чрез епископ Поликарп на Негово Светейшество за грижата и отговорността, с които окриля Академията и помоли да бъде предаден поклон и поздрав на Негово Светейшество от името на цялото изпълнение на Академията.
По време на разговора бяха обсъдени различни идеи за развитието на академичния храм и привличането на съмишленици в духовното дело.
От 3 септември, когато ще бъде открита новата учебна година се предвижда всеки понеделник – деня на безплътните небесни сили, да бъде отслужвана света Литургия, както и провеждането на беседи и срещи на свещеника с възпитаниците на Академията.
Епископ Поликарп посети и се запозна с обстановката на храм „Св. Архангели“, както и с историята по построяването на параклис, носещ името на свети Георги, в двора на учебното военно заведение.
Срещата завърши с предаване на писмо на генерал Груди Ангелов, от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, с което Негово Светейшество информира ректора за решението на Софийския епархийски съвет, че молбата му е удовлетворена и в Академията се изпраща свещенослужител, на когото се възлагат надежди, че ще отговори на очакванията и ще даде всичко от себе си за духовното добруване на ръководство, персонал и учащи се в Академията.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content