Продължете към съдържанието

Сапаревобанският манастир „Св. Стефан” тържествено отбеляза летния празник на своя покровител

01 20180803 1713848933На 2 август Православната църква чества Пренасяне мощите на св. първомъченик и архидякон Стефан от Йерусалим в Константинопол. Това събитие е установило празник, който християните най- често наричаме летния Стефановден. В Софийска епархия има няколко храма и манастири, които са посветени на светеца. Един от тях е мъжкият манастир над гр. Сапарева баня.
Той е основан през Втората българска държава и по време на турското робство е опожаряван на няколко пъти. Според предание през този период монасите в манастира достигали до 30, а обителта е била център на книжовна дейност, ръководена от Рилския манастир. Сапаревобанският манастир е възобновен през 1924г. от дупнишко семейство в памет на сина им, загинал по време на Първата световна война. Днес той представлява комплекс от църква, жилищни сгради и аязмен параклис "Св. Стилиян Пафлагонийски".

В празничния ден, с благословението на Българския патриарх и Софийски митролит Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия ик. Георги Паликарски,  йеромонах Серафим, игумен на манастира, духовници от София и  околията.
Въпреки делничния, дъждовен ден и труднопроходимият път до манастира много поклонници уважиха манастирския празник, който се превърна в своеобразен събор.
По време на литургията еп. Поликарп ръкоположи за дяконско служение иподякон Иван Димитров Айдаров от гр. Дупница. Новият дякон е роден през 1979г., основно образование придобива в с.Сапарево, а средно завършва в техникум в Дупница. През 2016г. записва бакалавърския курс на Богословския факултет на  СУ и успешно е преминал в трети курс на висшата богословска школа.
Владиката го настави да бъде ревностен в своето ново служение, да спазва обещанието, което дава с приемането на духовния сан, да служи на Бога като проповядва според силите и възможностите си св. Евангелие.
" Да бъдеш жив, благ пример за Църквата Христова. Да показваш на дело как човек да живее и как да се спасява, имайки примера на днес чествания св. архидякон Стефан- каза в словото  епископът, знай че този път е радост, но и отговорност. Бъди подготвен за изпитанията, бъди бдителен и бодър и незабравяй, че Бог има и утеха, и награда за тези, които го търсят и почитат. Нека служението ти да бъде за радост, за гордост и за пример!" – завърши словото си владиката.
В края на литургията еп. Поликарп преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и каза благо слово към многобройните присъстващи, в което припомни уставлението на днешния празник. Той сподели свой личен спомен от последно си идване в св. обител, преди повече от 20 години и си спомни как тогава е благопожелал да се построи нова манастирска сграда. С радост отбеляза, че днес тя вече е факт, въпреки многобройните трудности,  от които една е липсата на електричество.
Той пожела на игумена- отец Серафим, манастирът да се разраства и благоукрасява и най- вече : " да има не само хора, които да я опазват, но да има монашество, което да се моли за божия народ и родната ни Църква, да пали кандилцето и да свидетелства за истинската православна вяра ".
След богослужбата в храма, по традиция бе отслужен водосвет в двора на манастира, а поклонниците бяха поръсени лично от викарния епископ със светена вода, след което се подкрепиха с ароматно ястие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:941 limit=80|columns=3}

Visits: 0

Skip to content