Продължете към съдържанието

Празник в старинния столичен храм ” Св. Петка”

img 2417 20180804 1463417737На 2 август столичният старинен храм " Св. Петка" тържествено посрещна чудотворна икона на Света Богородица "Скоропослушница", която пристига от гр. Ананиев, Украйна.
В чест на нейното благодатно присъствие, в петъчния ден на 3 август, бе отслужена архиерейска св. Литургия.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрполит Неофит тя бе възглавена от викарния епископ- Белоградчишки еп. Поликарп. В божествена служба участие взеха архимандрит Василий, софийски протосингел, архимандрит Атанасий, ставр. ик. Николай Николов, председател на храма, столични предстоятели на храмове и украински духовници, които съпровождат иконата.По време на литургията в дяконски чин бе ръкоположен иподякон Радостин Йорданов Стоянчов от гр. Кюстендил.

Новият дякон е роден през 1991 г. в гр. Кюстендил. Основното си образование завършва в родния си град и през 2005 г. постъпва в Софийската духовна семинария, чийто пълен курс завършва през 2010 г. През 2011 г. започва работа в община Кюстендил като същевременно с това активно помага на свещениците при храм "Св. Мина".
Пред църковното изпълнение свидетелството му за изповед бе прочетено от ик. Генадий Генадиев, негов духовен наставник и изповедник, който е архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.
Преди да възложожи ръце и да преподаде свещеническата благодат, еп. Поликарп, пастирски го настави затова какъв трябва да бъде духовника и как непрестанно трябва да свидетелства с живота и делата си за Христовата вяра. Той акцентува на това, че  приемайки това служение трябва да бъде изряден не само в поведението си, но и в носенето на свещеническото расо, което е негласна проповед за православната вяра. " Да бъде пример за Църквата и духовниците! Да бъде пример за подражание- добър, благочестив, благодатен, благоговеен!"  
При ръкоположението му бе дадено името: Иларион / озн. светлина/, на името на св. Иларион Велики, но и на друг бележит духовник от българската църковна история- Ловчански и впоследствие Кюстендилски митрополит Иларион, който е бил избран за първи Български екзарх. Тялото му се покои в притвора на храм " Успение Богородично" в гр. Кюстендил и е поставено в седнало положение.
В края на литургията викарият се обърна с благо слово към изпълнилите храма миряни и дълго говори за нашата небесна майка и закрилница- св.Богородица.
"Благодарим на украинските духовници, които донесоха тази православна светиня и затова че имаме възможност да й се поклоним. дай Боже, и в бъдеще нашите духовни срещи с нашите събратя да бъде по такива благодатни и мирни поводи, които ни единят и дават възможност да се почувстваме като едно голямо духовно семейство!"- завърши словото ви епископът.
С думи на благодарност към владиката се обърна ставр. ик. Николай Николов. "Нека Божията Майка, която приюти нашия скромен дом, да бъде ваша лична помощница, застъпница и бдителница за Вашия духовен проспиритет! Да пасете все така с ревност и грижа повереното Ви Христово стадо!"- му пожела той.
Църковното настоятелство уточнява, че гостуващата чудотворна икона ще остане за поклонение в храма до края на Богородичния пост и големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видеоматериал от посрещането може да видите ТУК
{joomplucat:942 limit=36|columns=3}

Visits: 1

Skip to content