Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в дупнишкото село Самораново

07 20180806 1143268164В неделния ден на 5 август в дупнишкото село Самораново бе отслужена архиерейска св. Лутургия. Тя бе дълго очаквана от местните християни, които с голямо въодушевление и надежда се събраха в голямо множество в храма „Св. Георги“ в селото.
През последните 90 г. устно се предава една история, случила се в селището през 1929 г., която завършила с проклятие за местните хора. Според преданието възникнал спор и вражда по политически причини  в селската кръчма, който довел до убийство на двама души. Да помирява враждуващите страни и родове в Самораново отишъл тогавашният Екзарх Стефан. Като резултат от продължителни преговори спорещите не само не се сдобрили, но дори убили местния свещеник Михаил. Тази история се предава от поколение на поколение и всеки жител – малък и голям я знае, затова може би в неделния празничен ден те изпълниха храма и околохрамовото пространство.

Тържествен камбанен звън от 30-метровата камбана посрещна софийския епископ, а дечица, облечени в национални носии първи го поздравиха. Голяма част от свещенството на Дупнишка духовна околия, во главе с архиерейския намесник ик. Георги Паликарски го очакваше в храма и взеха участие в последвалата литургия. По време на богослужбата владиката прочете разрешителна молитва, а всички в храма, застанали на колене съмолитстваха с него. За благословение и духовен просперитет еп. Поликарп извърши водосвет, след което произнесе затрогващо пастирско слово, с което развълнува всички присъстващи.
Справка:
Село Самораново е едно от най- големите села в Община Дупница, в подножието на Рила,  в непосредствена близост до Дупница и на около 60 км от София.  То е първото село по живописния път в полите на Рила, от гр.Дупница за гр. Сапарева баня, който води към Паничище и Седемте рилски езера. Данни за Самораново се намират в исторически източници още от 16 век.  Според официално преброяване от 2011г. в селото живеят около 1750 човека. Доказателство, че населението е будно, е построеното веднага след освобождението училище, което тази година празнува 140 годишен юбилей. Всяка година на Свети Дух селото празнува своя събор, по името на възстановения параклис, който се намира в парка на селото.
В центъра на Самораново има  църква, носеща името на „Св.вмчк Георги Победоносец“. Храмът е един от най-старите в околията, построен през 1882г. По-късно до храма е издигната висока 26 метра камбанария, с вграден часовник, която е уникална с каменния си градеж и трите големи камбани,  огласящи с прекрасния си звън цялата околност.
 В построяването на храма и камбанарията  участвали с пари и помощ на  всички от селото. Храмът е просторен и много красив с рисуваните икони на централния иконостас и уникалната триизмерна икона на Света Троица. Хората от селото още помнят имената на свещениците служили в храма.  С голяма любов възрастните хора от селото споменават името на свещеник  Емануил Чорбаджийски- запомнен от хората, като истински духовен водач и един от най-образованите и уважавани свещеници, служил в трудните атеистични времена.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:944 limit=57|columns=3}

Visits: 0

Skip to content