Продължете към съдържанието

Тържествена празнична вечерня в чест на Преображение Господне

31 20180806 2021225749Голямо множество духовенство и богомолен народ се събра под купола на столичния храм „Преображение Господне“ в навечерието на храмовия му празник. Свещенство и миряни от цяла София се стекоха към храма в кв. "Лозенец", за да влязат в радостта на енорията и заедно да отбележат един от най-големите Господски празници – славния ден на Христовото Преображение.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната вечерна богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Бeлоградчишки  епископПоликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с архиерея взеха участие храмовото духовенство во главе с предстоятеля на храма ставр. ик. Василий Сарян и десетина предстоятели и свещеници от различни софийски църкви. Двама дякони възгласяха ектениите и допринасяха за празничното настроение на църковната богослужба.

Песнопенията бяха изпълнявани по традиция антифонно от двете певници, като към храмовите певци се присъединиха и други софийски псалти. В чест на празника бе сложена богата украса с цветя и така църквата е още по-благолепна и тържествуваща.След като в края на вечернята бе отслужено петохлебие, с отеческо слово за смисъла на настъпващия празник към християните се обърна еп. Поликарп.

Софийският викарий поздрави предстоятеля на храма ставр. ик. Василий Сарян, който полага много усилия за благоустрояването на храма, благодари на църковното настоятелство, певците и иконописците и им преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит Неофит, като призова към лично преобразяване с таворската светлина.

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:945 limit=43|columns=3}

Visits: 0

Skip to content