Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия за празника Преображение Господне в София

hram preobrajenie kv lozenecНа 6 август светата Църква тържествено чества едно от най-важните събития от живота на Господ Иисус Христос – Неговото чудно преобразяване в нетварна божествена светлина. В този ден едноименият столичен храм “Св. Преображение Господне” в квартал "Лозенец" особено тържествено отбелязва своя  храмов празник.
Тази година, с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната литургия бе възглавена от преосвещения еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който бе  в съслужение с множество столични духовници.
Да се помолят в деня на чудното Христово преобразяване стотици софиянци се събраха в тържествуващия храм, който благодарение на председателя – ставр. ик. Василий Сарян се превърна в един от най- красивите и благоукрасени църкви в столицата. Иконопистта, чиято зография бе започнала преди девет години, вече е окончателно завършена, вкл. и в олтарната част. Затова и преди началото на литургията еп. Поликарп прочете молитва за освещаването й, и я поръси със светена вода.

В прекрасно уредения храм, украсен  богато за празника с красиви венци и букети цветя, богослужението звучеше молитвено, велелепно и вдъхновяващо. Това е малкото църкви в София, където богослужубата се изпълнява само според източно църковно – певческата традиция и винаги аннтифонно /от двете певници/. Те се ръководеха от доц. д-р Йордан Банев и д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария.
В началото на св. Литургия епископ Поликарп пострига в чин „четец и певец” Стилиян Ангелов / на 16 г./ от енорията, които има голямо желание да помага на свещениците в храма..
По време на Литургията народът пригласяше на певците и вдъхновено изпълняваха тропара на празника, а "Символът на вярата" и Господнята молитва "Отче наш" звучаха мощно, уверено и единно от устата на многобройното църковно събрание. В средата на Богородичния пост, в деня на Господното преображение, мнозина вярващи – положили постнически труд и въздържание пристъпиха за св. Причастие.
Преди отпуста викарият прочете определената от богослужебния устав молитва за освещаване на гроздето и всички начатъци от земните плодове. /Традиция в Православната църква е на празника Преображение за първи път да се внася в храма грозде и да се освещава за ядене, тъй като според указанието в минея, в който всъщност се намира реда на цялото богослужебно последование за този празничен ден, изрично се казва, че който вкуси от гроздовия плод преди това освещение – да му се забрани да яде от него до края на целия месец август. Казаното в случая се отнася за монашестващите, но в целия православен свят е прието тази църковно-дисциплинарна норма да се спазва и от миряните./
Към многолюдното събрание с отеческо, с пастирско слово се обърна еп. Поликарп, в което говори за Христовите ученици, които са изпитали благодатния миг и са искали да останат в него, защото са почувствали благодатното озарение и мира на Таворската светлина. Софийският викарий поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит  Неофит предстоятеля на храма ставр. ик. Василий Сарян, църковното настоятелство, певците, дарителите и всички жители на столичния квартал и преподаде архипастирския патриаршески благослов.
След отпуста прозвуча многолетствие, а от името на църковното настоятелство и църковното изпълнение благодарности поднесе отец Василий, който благодари на владиката за прекрасната богослужба и му отправи благопожелания.
По традиция след духовното угощение, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да влязат в радостта на празнуващата енория.
 
Текст: Весела Игнатова
Снимки: Весела Игнатова, Калиник Кахраман

Видео: Любомир Върбанов

{joomplucat:946 limit=100|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content