Продължете към съдържанието

Честване на 75–годишния юбилей на проф. Георги Попов в храм „Св. Неделя“

bpp 2663 20180808 1002364071На 15 юли 2018 г., когато св. Църква празнува Седмата Неделя след Петдесетница и паметта на св. мъченици Кирик и Юлита и св. благоверен княз Владимир, в столичния катедралния храм Св. Неделя се състоя и честване на един от най-големите български учени в областта на старобългаристиката и кирилометодиевистиката проф. доктор на филологическите науки Георги Попов по случай неговата юбилейна 75-годишнина от рождението.

По време на св. Литургия молитвено участие взе Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит. Проф. Попов пристигна също за молитва в храма, придружаван от своя най-малък роден брат иконом Кирил Попов. Изключително възрадван и развълнуван проф. Попов се срещна в св. олтар със Светейшия ни Патриарх като получи неговото първосветителско благословение и специален поздравителен адрес, в който се казва:

„УВАЖАЕМИ ПРОФ. ПОПОВ,

Всесърдечно Ви поздравяваме по случай благословената Ви от Бога 75-та годишнина!

Благопожелаваме Бог да Ви дари с крепко здраве, дългоденствие, духовни сили и доброплодни успухи във високоотговорното Ви научно поприще в полза на св. ни Църква и скъпата ни Родина.

Високо ценим Вашите постижения и се надяваме и занапред с Божията помощ да продължите все така усърдно и ползотворно да надградите в областта на Старобългарската книжнина и Химнология, като трудовете Ви бъдат за прослава на Божието име сред човеците. На многая лета! С отеческа в Христа обич – НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ“

В края на св. Литургия прозвучаха многолетствия и за всички, които празнуват този свят празник, в това число и за дякона-стажант в храма отец Владимир Гълъбов.

Нека и ние да честитим от сърце юбилея на проф. Георги Попов и да му пожелаем дълголетие в здраве и Божия помощ в живота и неговите достойни забележителни научни трудове!

Снимки: Борис Попов

{joomplucat:949 limit=7|columns=3}

Visits: 1

Skip to content