Продължете към съдържанието

Молебен канон в столичния храм ” Св. Богородица- Живоприемен източник”

IMG00026В петъчната вечер на 10 август, в столичния храм „Св. Богородица–Живоприемен източник“ бе отслужено последното за този Богородичен пост, съборно богослужение, в което се изпълнява Молебния канон към Пресвета Богородица
Последованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий- софийски протосингел, ставр. иконом Ангел Ангелов- духовен надзорник на епархията, храмовото духовенство во главе с предстоятеля протоиерей Симеон Иванов, столични свещеници и дякони.

Песнопенията на вечернята и молебния канон бяха изпълнени от софийски певци, ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария. За пореден път песните и припевите на Молебния канон бяха изпълнени на български език, подготвени и отпечатани в книжка от ик. Кирил Дидов.
След края на последованието към многобройните вярващи в храма със слово за Пресвета Богородица се обърна отец Ангел Ангелов. В него той подчерта мястото и ролята на св. Богородица в устроението на Божието мироздание и за това какъв мост е тя за нас, хората, който ни свързва отново с небето и Бога. „…Трябва да знаем, че тя е и наша застъпница, ходатайка и спасителка на душите ни. Без Божията благодат и молитвите на св. Богородица не можем сами да добием спасение…“- каза в словото си отецът.
С поздравително слово към изпълнената с богомолен народ обновена, софийска църква се обърна  еп. Поликарп.
"Когато имате изпитания и трудности, спомняйте си за тези молитвени мигове, в които отправихме духовните си очи към  св. Богородица и й принесохме молитвено пение…Вярвайте, че когато духовно я призовете, ще почувствате облекчение и утешение от нея…Знайте, че тя ни очаква и ще направи всичко, което е нужно и полезно за всеки един от нас. А ние, трябва да се стремим  да й подражаваме в смирението, в кротостта, в търпението, в любовта. И тогава ще бъдем изпълнени с духовна радост и удовлетворение."-  каза в словото си владиката. Той поздрави: отец Симеон Иванов за грижите, които полага за обновяваването на храма, певците- за молитвено изпълнение, отец Кирил Дидов за положени трудове за подготовката на Молебния канон на български език, като и неговите сътрудници- ик. Кирил Попов, йеродякон Юстин и д-р Любомир Игнатов, вярващия народ, затова че полага молитвен труд през дните на Богородичния пост, и преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 Текст: Весела Игнатова
Снимки: Калиник Кахраман

Visits: 0

Skip to content