Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и две ръкоположения в митрополитската катедрала “Св. Неделя”

12 20180812 1120413112В неделния ден на 12 август, в митрополитската катедрала " Св. Неделя" бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха архимандрит Василий- протосингел на Софийска епархия, архимандрит Макарий от братството на Рилската св. обител, ставр. иконом Мина Минчев- предстоятел на храма-домакин, протоиерей Пантелей Иванов от Пловдивска епархия, свещенослужители от храмовото духовенство и от други софийски църкви, сред които и шестима дякони, ръководени от  митрополитския протодякон Иван Петков.

По време на празничното възкресно богослужение, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Стоян  Димитров Иванов. Новият свещеник е роден в гр. Костенец през 1989г. Основно образование придобива в родния си град, след което през 2008г. завършва петгодишния курс на обучение в Софийската духовна семинария „Св. Иоан Рилски“. Продължава обучението си в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и през 2012г. придобива степен „бакалавър“, а през 2013г. се дипломира като „магистър по теология“. Дългогодишен клиросен певец е в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в столичния кв. Горубляне.
В дяконски чин бе ръкоположен иподякон Петър Иванов Славов от с. Хвойна, Смолянска област. Новият дякон е роден през 1982г. Основно образование придобива в родното си село, след което преминава успешно петгодишния курс на обучение на Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий". През 2001г. продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет. През годините той работи като клиросен певец в столични храмове като се отличава със своята отговорност и добра певческа подготовка.
На двамата нови софийски клирици еп. Поликарп пожела да бъдат радост и утеха за родната ни Църква. Да бъдат истински пример за достойни служители на св. олтар, които с духовни сили, мъдрост и страх Божи да изпълняват своите пастирски задължения.
Празнична проповед по време на свещеническото причащение произнесе дякон Георги Черганов, а изявени клиросни певци от София и Пловдив огласиха храмовото пространство със сладкогласнота си пение.
В днешния ден, според църковния ни календар честваме преп. Максим Изповедник. Като небесен покровител на блаженопочиналия и приснопаметен патриарх Максим, в края на литургията духовенството отслужи панихида в негова памет.
Като завършек на празничното богослужение бе пастирското наставление на еп. Поликарп. Изхождайки от неделното евангелско послание владиката подчерта, че ние всички сме несъвършени човеци, които допускат грешки, но имаме Божията благодат и опрощение. "С тях Бог ни въздига, и с тях ние трябва да се отнасяме към ближните си. Да не съдим, а да прощаваме, да бъдем постоянни в милосърдието и състраданието и така да изпълним Христовия закон за любовта."- каза в словото си владиката. Той отново приветства новоръкоположените духовници на Софийска епархия, поздрави изпълнилите храма богомолци, и преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Снимки от св. олтар: Калиник Кахраман

Видео: Соня Анкова

{youtube}eUDBkKYYFXY{/youtube}

{joomplucat:950 limit=75|columns=3}

 

Visits: 1

Skip to content