Продължете към съдържанието

Архимандрит Василий (Савов) – протосингел на Софийска света митрополия

arh vasilij

Архимандрит Василий (Савов) е роден на 21 ноември 1984 г. в Силистра. Основно образование придобива в родния си град, след което се насочва към Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. През 2003 г. продължава образованието си в Богословския факултет на СУ. През 2006- 2007 г. е на езикова специализация в богословската школа на гр. Кукуш, Гърция. По време на студентските си години работи като възпитател в Софийската духовна семинария.

Дипломира се през 2008 г. На 5 април 2008 г. приема монашеско пострижение в митрополитския храм „Св. Николай” във Видин. На 29 юни същата година е ръкоположен за йеродякон от Видинския митрополит Дометиан в Софийската духовна семинария, а на 27 юли е ръкоположен за йеромонах от Величкия епископ Сионий в митрополитски храм „Св. Николай“, гр. Видин.

През 2009 и 2010 г. служи като енорийски свещеник при митрополитския храм „Св. Николай”, гр. Видин.

От 2010 до 2014 г. е игумен на Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски”, където на 19 октомври 2010 г. е въведен в архимандритско достойнство от Видинския митрополит Дометиан. От юни 2014 г. с решение на Св. Синод на БПЦ става част от братството на Троянската света обител. През 2016 е аспирант в Обща църковна аспирантура и докторантура „Св. св. Кирил и Методий“ в Москва – Руската Федерация.

От 15 юли 2017 г. е назначен за протосингел на Софийска света митрополия. На 15 юли, на храмовия празник на църквата „Св. Кирик и Юлита” в Банкя архимандрит Василий отслужи и първата си света Литургия като софийски протосингел.

В първите дни от новото си служение, в качеството си на протосингел на Софийската митрополия, той получи и първия документ за епархията от областния управител Илиан Тодоров за собствеността на Елешнишкия манастир „Успение Богородично“.

Visits: 224

Skip to content