Продължете към съдържанието

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – първи викарий на Софийския митрополит

MANO6416 scaledЕпископ Поликарп /Петър Трендафилов Петров/ е роден на 21 септември 1978 г. в гр. Кюстендил. Завършва основното си образование в с. Блажиево, след което завършва и една година Техникум по машиностроене в гр. Дупница.
През 1994 г. е приет в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. По време на следването си в семинарията на 23 ноември 1996 г. приема монашески постриг в Клисурската света обител „Св. св. Кирил и Методий“, край гр. Вършец. Воден е под мантия от йеромонах Сионий, сега Велички епископ. На 2 март 1997 г. в храма на Софийската духовна семинария от митрополит Геласий е ръкоположен за йеродякон. През 1998 – 1999 г. е изпратен на обучение в гр. Килкис – Гърция в Духовния лицей „Св. св. Кирил и Методий“.

На 27 юли 1999 г. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин от Видинския митрополит Дометиан е ръкоположен за йеромонах.

През 1999 – 2000 г. е изпратен да следва в Московската духовна академия в Троицко-Сергиевата лавра в Русия.

През 2000-2006 г. следва като стипендиант на Министерство на Външните работи на Гърция Солунския Богословски Факултет при Солунския Аристотелов Университет в катедра „Пастирско богословие“.

От 2002 г. до 2008 г. преминава на послушание в Софийска епархия, като става основател с благословението на Негово Светейшество патриарх Максим и пръв игумен на новоизградения манастир край родното село на св. Йоан Рилски, с. Скрино, наречен Руенски.

Основател е на първото в България Православно радио „Сион“ и на Манастирско издателство.

От 1 август 2008 г., отново се връща на послушание във Видинска епархия, назначен като председател на катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин, игумен на Бдинския манастир „Успение Богородично“ във Видин и Духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии.

На 21 декември 2008 г. от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан по решение на Св. Синод на БПЦ е възведен в архимандритско достойнство.

На 27 юли 2014 г. по предложение на Видинския митрополит Дометиан и решение на Светия Синод на БПЦ-БП е хиротонисан в епископски сан с титлата „Белоградчишки“, и до 20 септември 2017 г. изпълнява послушанието викарен епископ на Видинския митрополит.

От 20 септември 2017 г., след блажената кончина на Видински митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп е назначен от Светия Синод на БПЦ-БП за викарий на Пловдивския митрополит Николай и ректор на Православна духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив.

На 13 декември 2017 година Светият синод го включва в листата с кандидати за нов Видински митрополит.

На 29 март 2018 година по искане на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и с решение на Светия синод става викарен епископ на Софийския митрополит и се премества на служение в Софийската митрополия.
Епископ Поликарп е автор на много богослужебни текстове – акатисти, канони, песнопения, духовни стихотворения и разкази. Последните му книги са: „Житие на Видински митрополит Кирил – Блаженият дарител“ и детска книжка за Екзарх Антим Първи – „Антим Първи – любвеобилен отец и грижовен архипастир“. Също така е автор на многобройни статии върху духовното и социално ежедневие на Църквата и хората. Водил е неделното предаване „По пътя към храма“ на Радио Видин, телевизионното предаване „Духовно огледало“ на Телевизия Видин и ежедневната рубрика „Православен календар“ на телевизия „Фанти Г“.

Visits: 183

Skip to content