Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в чест на св.Максим Изповедник

IMG 5036На 12 август в параклиса “Св. Максим Изповедник”, който се намира в строящия се храм “Св. Стефан” в столичния Южен парк бе отслужена празнична вечерня с петохлебие, в чест на св. Максим Изповедник.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от софийския викариен епископ- Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужение с владиката бяха столични свещеници, сред които и председателят на храма ик. Йоан Куков.

Песнопенията на вечернята бяха прекрасно изпълнени от жени, които с много ревност от няколко години се обучават в изпълнение на източноцърковното пение.
" Св. Максим Изповедник не се уплаши от никакво наказание, не сведе глава и чело пред никаква власт- духовна и светска.Той защити в свое време чистота на св. Православие и затова заплати със себе си, с части от своето тяло. Той беше подложен на изтезания, за да отстъпи от истинската вяра. И Бог, Който поругаван не бива, от невъзможното направи възможно. Ръката, която бе отрязана, не спря за пише, не замлъкна устата, на която езикът бе отрязан…всичко, което създаде светията бе за слава и чест на св. Православие. Той остави на всички нас духовно наставление и поучение. Затова го възхвалямаме, почитаме и се молим. По неговите молитви да ни дарува Бог да бъдем здраво стъпили на чистота на православната вяра, да не се отклоняваме нито на ляво, нито надясно и да бъдем пример, в свое време за Църквата. Да бъдем пример на смирение, на човечност и братолюбие!“- каза в словото си епископът.
Софийският викарий благодари на всички, които взеха участие в богослужението, поздрави председателя и отправи благопожелания на всички, дошли да почетат дивния Божи угодник.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Соня Анкова

 

{youtube}hh9ouh_M7Zo{/youtube}

{joomplucat:951 limit=30|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content