Продължете към съдържанието

Тържествена вечерня с опело на Света Богородица в Троянската света обител

IMG00010На 14 август, в навечерието на големия Богородичен празник Успение Богородично, се състоя тържествена празнична вечерня с опело на Света Богородица в храм „Успение Богородично“ в Троянската света обител.

Преди вечерното богослужение, в съборния храм на светата обител, тържествено бе посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и митрополит Софийски Неофит.

Вечерното богослужение, с благословението на Светейшия патриарх, бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Епископ Поликарп оглави и чина на Опело на Света Богородица.

Молитвено участие в празничното моление взеха и Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на светата обител, както и много духовници, общественици и благочестиви православни християни.

Клиросното пение бе оглавено от църковни певци воглаве с г-н д-р Любомир Игнатов, които извисиха присъстващите християни до небесата, като ги доближиха до онзи момент, когато светите апостоли се бяха събрали, за да изпратят Света Богородица.

На „Нине отпущаеш…“, бе изнесена от честното свещенство светата плащаница и бе извършено  последованието на опелото на Света Богородица.

След Опелото, с благословението на Негово Светейшество, кратко слово за Света Богородица произнесе Белоградчишкият епископ Поликарп. Той припомни важни моменти от живота на Божията Майка и призова всички да и подражават на добродетелния живот и най-вече на смирението, което облагодатява и ни прави достойни Божий чеда.

Благочестивите християни минах с голямо преклонение и благопочитание през светата плащеница на Света Богородица и се поклониха, призовавайки Божията Майка за помощница и покровителка.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content