Продължете към съдържанието

Троянската света обител тържествено отбеляза храмовия си празник

IMG00115На 15 август Църквата Христова тържествено почита Успението на пречистата и преблагословена  Владичица Богородица и винаги дева Мария.

Празникът бе достойно отбелязан със съборна света Литургия в Троянската света обител, която на този ден почита своя патрон – Небесната Царица Пресвета Богородица.

По традиция на този ден, скъп гост на светата обител е Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който взе молитвено участие в светата Литургия и отправи топъл поздрав и благословение към присъстващите духовници, вярващи, гости и честни поклонници.

С благословението на Негово Светейшество, светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, в съслужение с Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянската света обител, архимандрит Васиан, представител на московския и на цяла Русия патриарх в София, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх в София, много архимандрити и свещеници, както и честни йеродякони и дякони.

Клиросното пение огласиха църковни певци и псалти воглаве с г-н д-р Любомир Игнатов от гр. София.

Преди утренята, по традиция бе отслужена полунощница с игуменската лития с  изнасянето на плащаницата на Света Богородица, както и последованието на петохлебието. Утринните последования, по традиция се оглавяват от игумена на светата обител и бяха предстоявани от Величкия епископ Сионий.

След светата Литургия и топлия поздрав и благословение от Негово Светейшество, бе извършена тържествена лития с чудотворната икона на Света Богородица – „Троеручица“, до мястото на първото и чудо. Там бе отслужено и водоосвещение за здравето и благоденствието на нашия христолюбив народ.

Литийното шествие възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. След водосвета митрополит Николай освети и новопоставен кръст, който ще благославя поклонниците на светата обител и ще напомня за първото чудо на Света Богородица.

Празникът на Троянската света обител бе уважен и от г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България.

През целия ден многолюдно множество преминава през храма и дворите на светата Троянска обител и отправя гореща молитва пред Света Богородица да бъде молителка пред Господ Иисус Христос за греховете и живота на народа. Да закриля всички и бди за добруването на христолюбивото население.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content