Продължете към съдържанието

Храмов празник на Митрополитската църква „Успение Богородично” в гр. Самоков

01 20180822 126533982715 август е един от най-големите летни празници в християнския календар – Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица. Тя е покровителка на жените, майчинството и семейното огнище.  На този ден е храмовият празник на Митрополитската църква „Успение Богородично”, с който се поставя началото на тържествата по повод празника на Самоков – 21 август, когато почитаме свети свещеномъченик Симеон Самоковски.
На големия празник вярващите посещават църквата, за да запалят свещ, да отправят своята молитва, да оставят своя дар или букет за здраве. В Митрополитската църква още от ранните часове се струпаха миряни, за да присъстват на тържествената света Ллитургия, отслужена от архиерейския наместник протоиерей Михаил Колев. След това църковната служба продължи в двора, с освещаване на водата и поръсване за здраве. По традиция имаше и подготвени няколко казана вкусен рибен курбан, който бе раздаден на присъстващото множество богомолци.

Тържественост на самия ден точно в тази самоковска света обител придава и храмовият празник. За да уважат празника на черквата присъстваха кметът Владимир Георгиев, зам.- кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова, Васил Сайменов, секретарят Ангелина Вангелова и народният представител Радослав Стойчев.
Църквата “Успение на св. Богородица”, наричана още Митрополитска, е осветена през 1793 година. Тя е съградена със средствата на родолюбиви самоковци, като на мястото преди това е имало на по-малка църква от ХVІІ век.   Наполовина скрита в земята, тя била оградена още и с пръстен от висок каменен дувар. През 1805 година започнало преизграждане на църквата с цел превръщането й от едно – в трикорабна, по-висока и по-просторна. Четвърт век били нужни на строителите да завършат новия храм – това е официалната информация, която разказва историята на уникалната църква в Самоков. Днес, наред с уникалната дърворезба, в църквата се пазят икони на основоположника на самоковската школа Христо Димитров, Захари Зограф, Иван Николов Иконописец, Никола Образописов, Захари Попрадойков, Коста Геров – Антикаров, Михаил Белстойнев.
На Голяма Богородица се отслужват тържествени свети Литургии и се прави водосвет за здраве на много места в Самоковско. Празникът е съпроводен с традиционни събори, родови срещи и курбани за здраве. Чества се в село Бели Искър, Радуил, Марица, Доспей, Шипочан, Ярлово и Долни Окол.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:957 limit=5}

Visits: 0

Skip to content