Продължете към съдържанието

Честване на празника Успение на Пресвета Богородица в Долна баня

img 4554 20180815 1683242834От ранни зори тържествен звън на църковните камбани възвести началото на 148-мия храмов празник на енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня. Стотици миряни от рилския град и околните селища, много деца, младежи и хора на преклонна възраст, цели семейства, както и много гости, летуващи през сезона в хотелите, туристическите комплекси и частните вили в подножието на Рила преминаха през целия ден през светата обител, която ги посрещна с красиви и пъстри гирлянди от цветя на входните врати. Всички те запалиха свещ пред иконата на Успението на Божията Майка, на самата Дева Мария и Господ Исус Христос и се помолиха за здраве и благополучие в семействата.

Божествената света Литургия за храмовия празник на долнобанската църква отслужи енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров в съслужие с наскоро ръкоположения в дякон негов по-голям син Емануил Димитров, които след тържествената църковна служба отслужиха и празничен водосвет, след което поведоха присъстващите православни християни в традиционното литийно шествие за храмовия празник на местната църква. След като всеки от присъстващите се поръси за здраве и благоденствие със светената вода, отнесе у дома за празника и по шишенце от нея, както и по стрък ароматен босилек и цветя за здраве и против уроки. Именяците пък по традиция почерпиха след църковната служба с постни храни, както повелява в този ден Православната църква и след като си направиха по домовете водосвети за здраве и благополучие в семействата, посрещаха гости от близо и далеч.

На празничната църковна служба присъстваха и кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов, председателката на общинския съвет Лиляна Драганова, общински съветници и служители от общинската администрация, просветни и културни дейци, социални работници и хора, обитаващи Центърът за настаняване от семеен тип "Успение на Пресвета Богородица".

Празникът в долнобанската църква завърши с три Христови кръщенки на малките долнобанчета Владислав Василев Костадинов и Симона Мирославова Божилова, както и на малката жителка на съседното село Костенец Цветелина Иванова Манджукова, извършени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и дякон Емануил Димитров на Голяма Богородица.

През целия празничен ден многолюдното множество от православни християни даряваше в църквата пари и храна за предстоящият по традиция в неделя Голям Богородичен курбан-чорба, който се приготвя в двора на светата обител и който по право съперничи на рекордите на Гинес.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:952 limit=15|columns=3}

Visits: 0

Skip to content