Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в рилското село Паничище в чест на Успението на св. Йоан Рилски

IMG 73422 scaledВ полите на Рила планина, разположено сред красиви и стари иглолистни гори се намира курортното селище Паничище, край което се намира и най- ниското ледниково езеро в Рила – Сухото езеро. Селището е известно със своите изградени почивни станции и места за отдих, наред с това възниква и нужда от храм, който духовно да обгрижва хората, които пребивават на територията му. По инициативата на малцината постоянно пребиваващи в рилската местност, през 2006 г. е построен и осветен православен храм, посветен на Успението на Покровителя на българския род и игумен на Рилската пустиня – преподобния чудотворец св. Йоан Рилски.

Вече повече от десет години прекрасният храм, изграден с даренията на местни фирми и жители, отпразнува своя храмов празник. С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тази година бе отслужена тържествената св. Литургия възглавена от викария- Белоградчишки еп. Поликарп.
Заедно с него съслужиха архимандрит  Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия ик. Георги Паликарски, свещеник Димитър Филибев, предстоятел на храма, духовници от София и от Дупнишка духовна околия.
В края на литургията еп. Поликарп се обърна към присъстващите, изпълнили храма, с топло, пастирско слово, в което изрази своята радост от днешния празник, посветен на Рилския Чудотворец.
“Да изградим в себе си онази истинска любов, която св. Йоан Рилски ни е показал на действие, любовта дори към враговете ни. Да се устремим към духовния живот, да знаем, че всичко което ни се случва в живота е за наша полза и да го приемаме с благодарно към Бога сърце. Нека в деня на славното успение на просиялия български светец се помолим  Бог да ни закриля и като се поучаваме от  живота и добродетелността на Рилския светец,  да го имаме като пътеводна звезда и да бъдем истински човеци.“- каза в словото си владиката.
След светата Литургия, по установена вече традиция, пред храма се извърши празничен водосвет. Поръсени със светена вода, облагодатени с молитва, вярващите след духовната храна се насладиха и на благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК


Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content