Продължете към съдържанието

Празник на св. Симеон Самоковски в Бельовата църква

IMG00090На 21 август Българската православна църква чества паметта на св. Симеон Самоковски – Самоковски митрополит от есента на 1734 г., просиял с мъченически подвиг. Този ден се отбелязва с особена тържественост от жителите на гр. Самоков, които са го определили като празник на града.
В чест на празника всяка година в Бельовата църква "Рождество Богородично” (това е най-старият храм в града, от VІ-VІІ в.) се устройват народни тържества, които започват с отслужването на св. литургия. За да могат повече хора да участват в тях, независимо от датата, те се организират в неделния ден, който е най- близкия до празничния ден, посветен на самоковския светец.

Затова на 19 август, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит в емблематичната за Самоков Бельова църква бе отслужена  архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него край св.Трапеза застанаха архимандрит Василий- протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Михаил Колев- архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, свещеник Любомир Мишков- предстоятел на храма-домакин, свещенослужители от София и Самоков. В богослужението взеха певческо, впоследствие и молитвено участие сестрите от Самоковкия женски манастир, водени от игумения Пелагия.
Празникът бе уважен от кмета на Самоков г-н Владимир Георгиев, тримата му заместници и общински служители.
В началото на литургията еп. Поликарп, даде офикия „протойерей” на предстоятеля на храма- свещеник Любомир Мишков. Владиката го представи на църковното изпълнение като достоен духовник, който полага голямо старание и ревност при изпълнението на свещеническите му обязаности.
По време на св. Литургия в дяконски чин беше ръкоположен иподякон Асен Иванов Каньов. Новият дякон е роден през 1987г. в гр. Самоков. Основно и средно- техническо образование придобива в родния си град. През 2006г. започва обучението си в Богословси факултет на Софийски университет и се дипломира като "бакалавър" през 2010г. На следваща година придобива и магистърска степен по богословие. От 2010г. е постриган за иподякон и помага на духовниците при храм " Св. Наум Охридски". През настоящата година работи като възпитател в Софийската духовна семинария и е приет за докторант в катедрата по " Историческо и систематическо богословие"в БФ.
С гръмко многолетствие за офикирания свещеник, новоръкоположения дякон и за всички присъстващи завърши празничната литургия, в която взеха участие вече трима дякони.
По традиция след богослужението в храма бе отслужен празничен водосвет в двора на църквата. Празнично слово за подвига на св. Симеон Самоковски произнесе еп. Поликарп, който припомни подвига на свещеномъченика и сподели, че все още има оскъдни сведения за делото и живота му. Той поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит самоковските жители с техния празник и им благопожела здраве, дългоденствие и винаги да помнят светеца, който закриля техния град.
Владиката освети подготвеното от местното военно поделение ароматно ястие, което бе предвидено да нахрани над 2000 човека. Той благослови насъбралите се самоковци като ги поръсваше със светена вода и даваше лично благословение на притеклите се към него. Празникът продължи с фолклорна програма, в която се включиха местни изпълнителски състави.

Справка:
Свещеномъченик Симеон Самоковски е със светско име Симеон Попович. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско и че става Самоковски митрополит през есента на 1734 година. Като такъв е арестуван от турците през 1737 г., окован и хвърлен в тъмница, измъчван и мъченически загинал на 21 август същата година. Тялото на митрополит Симеон Самоковски било погребано в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите на великия мъченик и част от св. Евангелие, митрополитския жезъл и златоткана митрополитска одежда. Няколко години по-късно мощите на светеца почиват на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата смърт – 21 август – е обявен за празник на гр. Самоков.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Visits: 0

Skip to content