Продължете към съдържанието

Самоков тържествено отпразнува празника на града

2345876На 21 август Българската православна църква прославя нашия роден светец Симеон Самоковски – Самоковски митрополит, просиял с мъченически подвиг през 1737 г. Този ден се отбелязва с особена тържественост от жителите на гр. Самоков, които са го определили като празник на града. 

Стотици жители на община Самоков почетоха празника на града в деня, в който Църквата е определила да се почита родният ни български светец. Това е и денят, който е кулминация и завършек на едноседмичните тържества, организирани от Община Самоков в чест на празника.

След като сутринта бе отслужена от самоковско свещенство, литургия в Бельовата църква в града / храмът, където се покои тялото на св. Симеон / вечерта, софийско духовенство, водено от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Самоковската духовна околия и взе участие в градските тържества.

Официалната програма започна на градския площад „Захарий Зограф” с тържествен водосвет, предстояван от еп. Поликарп.

На трибуната присъстваха кметът на Самоков г-н Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет г-жа Силвия Стойчева, депутати, зам.- министрите: Лъчезар Борисов, Любен Кънчев, г-жа Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, г-н Радостин Радев, кмет на община Костенец, гости от София и др.

След последованието, с пастирско слово към изпълнилите площада хора се обърна еп. Поликарп. " Св. Симеон Самоковски с живота си свидетелства за истинската Христова вяра в Бога и стана покровител на вяра и народ – каза в словото си владиката, той не пожали поста си, дори старостта си, но принесе себе си,  желаейки за нашия род  добруване, свобода и мир!….Затова нека непреставаме да се събираме и в радост да почитаме, онзи който е произлязал от този град на нашето отечество и е просветнал пред Божия престол."- каза софийският викарий и като пожела духовен и социален просперитет на града благослови: " На многая, благая и благословеная лета!"

Еп. Поликарп поздрави самоковци от името Българския патриарх Неофит  и им преподаде първосветителското благословение на кириарха на епархията.

Официалната програма продължи със слово на кмета на града г-н Владимир Георгиев, който награди изявени през годината деца, и завърши с концерт, празнична заря и фойерверки.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content