Продължете към съдържанието

Епископ Поликарп освети стенописи в ихтиманското с. Венковец

IMG 86051 scaledВ следобедните часове на неделния ден, 26 август, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети с. Венковец, Ихтиманска духовна околия. Повод за епископското посещение бе построения параклис "Св. пр. Илия" в селото, който окончателно е завършен и отчасти изписан. Храмът е последният построен дом Божий в района и така може да се каже, че вече във всички селища на Ихтиманска околия има църкви за богослужебните нужди на местните християни. С радост архиерейския наместник- ставр. ик. Йосиф Серев отбелязва, че в околията за последните 18 години има построени 16 параклиса и четири църкви.

Селището, разположено в живописен район е много интересно и е запазило своя дух, независимо от останалите малцина в него, едва 21 жители. Събрани от своята вяра в Бога, всички те, в множество, очакваха пристигането на владиката и с голямо въодушевление биеха празнично, единствената камбана, поставена специално до храма.
Софийският викарий пристигна, придружен от духовния надзорник на епархията ставр. ик. Ангел Ангелов и др. софийски духовници и бе сърдечно посрещнат от ставр. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска околия и предстоятел на новия храм. Духовниците отслужиха заедно водосвет, след което еп. Поликарп поръси стенописите, които вече украсяват част от храмовите стени. С топло пастирско слово той поздрави присъстващите за тяхното общо дело- построяването на храма и ги насърчи в скоро време да завършат цялата зография и така да предадат още по- голямо благолепие на храма.
Владиката поръси със светена вода всички и даде лично благословение на всеки от тях. Дълго той разговаряше с жителите на селото, които споделяха свой духовен опит, а с някои от тях като Мария Зарева и нейния син Емил Зарев /живеещи в Лондон/, основни дарители на храма уточниха  последващи действия.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

и
ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content