Продължете към съдържанието

Празник в Германския манастир “Св. Йоан Рилски”

IMG 87261 scaledНа 27 август, в деня когато Църквата чества паметта на преп. Пимен Велики, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп посети Германската света обител „Св. Йоан Рилски”, край софийското село Герман.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, епископът отслужи празнична св. Литургия като в съслужение взеха участие йеромонах Пимен, игумен на манастира, йеромонах Силуан, игумен на Бистришкия манастастир "Св. Петка", свещеник Иван Иванов от храм "Рождество Богородично", иеродякон Вартоломей и дякон Константин Тренев.

В началото на литургията еп. Поликарп пострига за "четци и певци" четири момчета, които посещават неделното училище при храм " Рождество Христово" в столичния кв. "Младост" . Това са: Кристиян /10г./, Калоян /11г./, Иван /8 г./, Даниел /5 г./. За радост на своите въцърковени близки, децата сами са пожелали да бъдат постигани за иподякони и затова с голямо усърдие изпълняваха наставленията на по- големите и опитни батковци.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от г-н Андрей Касабов, началник на Културно- информационния отдел на Софийска митрополия.

По време на литургията еп. Поликарп прочете заупокойна молитва за трагично загиналите при пътнотранспортното произшествие на 25 август, край гр. Своге, в чиято памет днешния 27 август  е обявен за Ден на национален траур.

В края на богослужбата владиката се обърна към присъстващите с кратко слово за живота на египетския  молитвеник св. Пимен. "Служението на светията бе истинско служение на Бога, истинско евангелско служение. Той отхвърли всичко най- обичано и ценно, и тръгна по пътя на апостолите, за да стигне до вечния благодатен живот. Нека имаме и ние това негово духовно разбиране за живота, да се стремим да отхвърлим от нас всичко земно и суетно, и да изпълним с радост Христовите заповеди." – каза в словото си владиката.

"Неслучайно дойдохме днес в тази св. обител. Събрахме се да почетем паметта на св. Пимен Велики, който е небесен покровител на св. Пимен Зографски, но и да подкрепим духовно и поощтрим за трудовете игумена на тази св. обител- йеромонах Пимен. Искаме да покажем, че Софийска св. митрополия, в лицето на патриарх Неофит винаги радее и се грижи за манастира, не само за благолепието му, но и за духовния живот в него. Нека Бог да закриля, пази и вдъхновява игумена, братята и всички поклонници, които идват да търсят тук  духовна утеха."- каза още еп. Поликарп и поздрави новопостриганите иподякони, на които лично пожела: здраве, усърдие, силна вяра, надежда и любов, и да бъдат пример за радост и бодрост на своите родители и Църквата.

След духовния празник в храма, всички присъстващи бяха поканени от монашеското братство да споделят празничен обяд в новата манастирска трапезария. Еп. Поликарп, който за първи път посещава манастира в качеството си на софийски викарий, разгледа манастирския комплекс, наскоро уредените вътрешен параклис и архондарик и пожела все повече да се облагородява и развива св. обител.

Германският манастир „Св. Йоан Рилски“ с цялото му движимо и недвижимо имущество е предоставен за ползване на Зографския манастир от Софийската св. митрополия на 3 януари 1939 г. като метох на светогорския манастир, с изричното условие: „докато Зографският манастир запази българския си характер“, като в църковно-каноническо отношение продължава да се подчинява на Софийския митрополит.

Храмовият манастирски празник на Германската св. обител се чества в деня на св. Йоан Рилски (19 октомври) и на 1 ноември – Деня на народните будители (за този ден един стар надпис в манастира сочи, че тогава, по стар стил, се чества паметта на Рилския светец).

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

и
ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 2

Skip to content