Продължете към съдържанието

Детски православен лагер в Германския манастир ” Св. Йоан Рилски”

28 08 2018 velinaС благословението на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, децата от Неделното училище при храм „Рождество Христово“ тръгнаха с молитва към първия православен детски лагер в Германския манастир „Св. Йоан Рилски“. Там те се събраха със свои връстници, посещаващи богослуженията в манастирския храм. Екип от духовници, педагози, помощник-възпитатели, медицинско лице и доброволно включили се родители придружиха децата в това начинание.

Радостни и въодушевени те бяха посрещнати от йеромонах Пимен, игумен на обителта, който веднага ги покани на трапеза, където всички заедно поставиха правила за бъдещото им петдневно съжителство в светата обител. След настаняване в специално приготвените за целта стаи, се проведе първият урок, който беше посветен на свети Йоан Рилски Чудотворец и на устройството на православния храм. Децата показаха големи познания, придобити през двете години посещение на Неделното училище в енорийския си храм, където благодарение на усилията на иконом Димитър Генчев и свещениците Лъчезар, Симеон и Петър се развива разнообразна социално-просветна дейност.
Богослужението сутрин и вечер стана неразделна част от ежедневието на малчуганите в манастира. Те биеха камбаните, приканващи групата към служба, и радостен звън се носеше наблизо и далеч. В манастирския храм бе отслужена и св. Литургия, на която всички деца приеха свето Причастие. Опашката от деца, трепетно очакващи да приемат Христа стигна до външните врати на храма. Отслужен бе и Молебен канон към Пресвета Богородица, в който децата се включиха с молитва и песнопение. Предвидени бяха и уроци по православна музика /източна и западна/, които се провеждаха както в храма, така и в двора на манастира, под сянката на огромните секвои, известни още като „царските дървета“. Всеки ден лагерниците помагаха в кухнята и се хранеха с разнообразна храна, сготвена с много внимание и любов от отец Пимен. Те се включиха в брането на плодове и в приготвянето на компоти, които ще радват поклонниците през зимата. Тялото е храм на Светия Дух и е важно да го поддържаме в добро здраве, затова спортът и походите в планината бяха неразделна част от програмата. „Асоциация за развитие на българския спорт” и „Асоциация на българите, боледуващи от астма” подариха на всички един ден, изпълнен със здравословни практики и игри. Част от тях бяха с образователна цел за разбиране на социалните различия. Подрастващите влязоха в обувките на незрящи и нечуващи хора, за да разберат тяхната гледна точка към света, и за да се научат да бъдат по-толерантни към различните. Вечер децата се събираха около лагерен огън, където си разказваха истории и обменяха опит. Преди подготовка за сън получаваха лично благословение от отеца и отпочиваха, като по-големите четяха приказки на по-малките. Всички си тръгнаха от лагера с вяра, много нови знания и умения, с още по голяма обич към св. Йоан Рилски и към манастира, с благодарност към духовниците, които направиха това начинание реалност. Обещаха си отново да се върнат там, където срещат любов, трупат духовен опит и православно знание.

Текст и снимки: Велина Андонова

{joomplucat:958 limit=25|columns=3}

Visits: 1

Skip to content