Продължете към съдържанието

Излезе от печат българският превод на книгата „Философия на православното пастирство“ от архиеп. Йоан (Шаховски)

2018 09 04 1708В първите дни на Новата църковна година, с благословението и встъпителни думи на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и с финансовата подкрепа на дирекция „Вероизповедания“ при Министерски съвет, излезе от печат първото съвместно издание на Софийска св. митрополия с екипа на фондация „Двери“: книгата Философия на православното пастирство от архиеп. Йоан (Шаховски) – първойерарх на Сан Франциско и Западна Америка в диоцеза на Православната църква в Америка. Новата книга беше първоначално публикувана на части в проекта на „Двери“ Живо Предание. Образци на съвременното православно богословие, а сега вече излиза и като печатно издание, предназначено, на първо място, за тези, които възнамеряват да тръгнат по пътя на пастирското служение и които вече вървят по него, но също и за най-широка църковна и богословска аудитория.

Освен встъпителните думи от Негово Светейшество, печатното издание включва предговор към българското издание, избрана библиография на автора и превод на три статии на архиеп. Йоан, в които са изложени още по-задълбочено някои негови възгледи по отделни по-специфични въпроси на пастирското служение. Предвижда се книгата да бъде представена във Варна, на 13 септември т. г., на традиционно организираната от Варненска св. митрополия „Седмица на православната книга“. Предвид спецификата на новото издание, предвижда се основно книгата да се разпространява от Софийската св. митрополия, за подробностите по което ще бъде съобщено допълнително.
В предговора на редакторите към българското издание четем:
„Тази книга е може би едно от най-важните съчинения на своя автор. Написана е в Берлин, когато бъдещият архиепископ е все още архимандрит, и е отпечатана през 1938 г. от тамошната православна енория „Св. равноапостолен княз Владимир”, на която той е бил председател. Подписана е с псевдонима „Священнослужитель”. По съдържание тя представлява изложение на основните начала на пастирското служение в Православната църква, но включва и размисли върху въпроси, които за съвременния читател – особено за по-младата аудитория – могат на пръв поглед да изглеждат по-скоро второстепенни и дори встрани от проблематиката на православното пастирство. Разглеждането на тези въпроси е продиктувано, разбира се, от духовната ситуация във времето, когато е писана тази книга – първите десетилетия след страшната за Църквата 1917 година и налагането на атеистичния светоглед в Русия, когато огромна част от руския народ и духовенството живее в емиграция, в навечерието на Втората световна война и т. н. Затова не трябва да ни учудва, че редом с темите за пастирското призвание, за образованието и подготовката на православния пастир, за неговото поведение и служение в храма и извън него, тук са засегнати теми и проблеми като бедността и богатството, собствеността и отношението на християнина към властта и към държавността, към материализма и езотериката, към вселенското и националното, към неправославните и атеистите и др.
Всички тези и още много теми и проблеми на православното църковно съзнание и особено на православното пастирство бъдещият Санфранциски архиепископ разглежда по неподражаем и изключително задълбочен начин, подхождайки към всеки аспект на пастирското служение изключително от строго църковната гледна точка, основаваща се едновременно на библейските богооткровени истини и на опита на Църквата от целия неин дълъг и трънлив исторически път. Това беше и причината – като допълнение към основния текст на Философия на православното пастирство – да добавим още и три статии на архиеп. Йоан, които разглеждат още по-подробно и задълбочено тъкмо тези, на пръв поглед странични за проблематиката на пастирското служение въпроси, които обаче по наше дълбоко убеждение изцяло запазват своята актуалност и до днес“.

Visits: 0

Skip to content