Продължете към съдържанието

139 години от основаването на Националната служба за охрана /НСО/

IMG00016На 12 септември Националната служба за охрана чества 139-та годишнина от основаването си. Денят на професионалният празник е установен с указ на Княз Александър I, със създаването на Софийска Първа конна сотня, с което се поставя началото на първото специализирано звено за охрана.
Днешният празник служителите на НСО отбелязаха с ритуал по полагане на венец пред Паметника на Незнайния войн, след което на официална церемония бяха  наградени служители, в знак на признание за тяхната професионална работа.

Празникът продължи с водосвет за здраве и благоденствие пред параклиса „Св. Георги Победоносец“, построен в двора на Националната служба за охрана.
Чинопоследованието бе отслужено от Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Светия синод на БПЦ и Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със софийско духовенство.
На събитието присъстваха началникът  на НСО- Ген.-майор Данчо Димитров Дяков, зам.-началниците полк. Емил Симеонов  и полк. Росен  Тодоров, както и всички и всички служители на охранителната служба.
В края на последованието еп. Поликарп, след като се помоли на светеца-воин Георги да закриля, помага и напътства хората, които се грижат за спокойствието на българските граждани, се обърна към многобройните присъстващи служители с пастирско слово. Той поздрави всички военнослужещи, служители и гости от името на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски и им отправи благопожелания за: "достойно, благословено и  безбедно служение."
"Бъдете един добър пример за идните поколения, който да показва как се обича род и родина, как се пази, и как й се служи с честност, достойност и справедливост! Нека Бог да ви благослови и да ви дава сили, мир и благоденствие!- каза още владиката и изказа благодарност на цялата охранителна служба за участието им във всички общи църковни инициативи, при които съдействат и помагат, като ги увери, че Църквата винаги разчита на техния професионализъм и подкрепа.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content