Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и дяконско ръкоположение в столичния храм ” Рождество Христово”

IMG0001567345В неделния ден на 16 септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Рождество Христово“ в ж.к. Младост бе отслужена възкресна архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Още при църковната врата, владиката бе тържествено посрещнат с бяло платно, поръсено с есенни цветчета и шпалир от малки момиченца, облечени в народни носии. Те са деца близката до храма, детска градина, които вече изучават вероучение, под ръководството на богослова Велина Андонова и активно участват в дейността на неделното училище.

Заедно със софийския викарий, в богослужбата взеха участие йеромонах Стефан от братството на Троянската света обител, храмовите свещеници ик. Димитър Генчев, Симеон Змейков и Петър Кудузки и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.
Песнопенията на утренята и литургията бяха изпълнени от група певци, ръководени от Никола Антонов, който се е заел да обучава желаещи да изучават православното богослужение и Източно- църковното пение.
По време на литургията за дяконско служение бе ръкоположен иподякон Георги Иванов Марков. Новият дякон е роден през 1974г. Основно и средно образование придобива в гр. София. През 2009г. започва обучението си в Богословския факултет на СУ и като придобива степен "бакалавър", продължава богословското си обучението в магистърската програма на висшата ни богословка школа. През 2014г. се диломира като богослов- магистър и участва редовно в богослуженията на храм "Св. Мина" като певец.
Преди да го ръкоположи владиката се обърна към него с пастирски думи, с които го настави какъв трябва да бъде православния духовник , и как с чест и достойнство да служи на Бога.
В края на литургията еп. Поликарп се обърна към изпълнилите големия столичен  храм вярващи  и вдъхновено говори за посланията на днешното св. Евангелие.
Като преподаде благослова на Негово Светейшество патриарх Неофит, епископ Поликарп пожела на всички свещенослужители, певци и  енорияши да възрастват в християнските добродетели и да крептат във Христова вяра.
Предстоятелят на храма, иконом Димитър Генчев благодари на епископа за участието му в празника и му поднесе в дар сърмена украса за дикири и трикири като му отправи покана отново да възрадва енорията със своето присъствие и богослужение.
След литургията в храма, еп. Поликарп благослови децата от неделното училище, които бяха украсили с цветни балони част от дърветата край храма, и с нетърпение очакваха владиката да открие с молитва, новата учебна година в църквата.
Подкрепени от своята учителка Велина Андонова децата с внимание изслушаха епископската молитва и като получиха от него лично благословение, го прегърнаха радостни и въодушевени. Трогнат от детската непосредстеност еп. Поликарп,  с много любов ги погали по малките главички, а те с още по голямо желание се прилепиха към него и пожелаха да запечатат момента със снимка.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст: Весела Игнатова
Снимки:Весела Игнатова, Калиник Кахраман

Visits: 0

Skip to content