Продължете към съдържанието

Тържествен водосвет за празника на град София

IMG00095На 17 септември, когато почитаме паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, отбелязваме Деня на град София. Градът е обявен за столица на 3 април 1879 г. по предложение на проф. Марин Дринов. През вековете градът се е наричал Сердика, Сердерикон, Средец и Триадица, а през 14 в. е наречен София – от името на катедралната (тогава) църква „Света София“.
По традиция в този ден се извършва празничен водосвет на площада пред храма и с тържествена церемония се издига знамето на София, на което е изписан девизът на столицата: “Расте, но не старее“.

След като бе отслужена архиерейска св. Литургия в древния храм, софийското духовенство, водено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, се отправи в литийно шествие към мястото, определено за празничния водосвет.
На площада пред храма вече ги очакваше голямо множество държавни и официални лица. Сред тях бяха зам. председателят на Народното събрание Явоp Нотев, депутати от всички парламентарни групи, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министри, депутати, общински съветници и служители, кметове на общини и др.
След като бе приет строят на почетния караул, съставен от представителни части на българските войски, бе отслужен водосвет, предстояван от Негово Преосвещенство епископ Поликарп, с молитвеното участие на Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод.
В края на чинопоследованието владиката се обърна към присъстващите с празнично слово, в което им преподаде призива на Негово Светейшество – да пазим нашия столичен град, окриляни от Божията Премъдрост, и с вярата, надеждата и любовта си да бъдем достойни нейни чеда. "Бог да ви умъдрява, да ви дава сили, и както досега, така и занапред още по усърдно да се трудите за полза на столицата и нейните жители!  Честит и благословен празник!"- завърши словото си викарият.
С приветствени думи към софиянци се обърна и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
Владиката поръси със светена вода строените представителни войскови части и знамето на София, след което то бе издигнато с тържествена церемония под звуците на Националния химн. Държавните лица поздравиха епископите и получиха благословение и благопожелания.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content