Продължете към съдържанието

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод 1125-годишнина от Преславския събор

DSC 5567Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Уважаеми представители на българската държавност,

Боголюбиви отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Паметта за изключително събитие от историята ни събира днес, за да се върнем заедно назад във вековете и с благодарност към Всевишния Бог молитвено да си спомним още веднъж за първостроителите на българската християнска държава. За онези титани на духа, благодарение на които заедно с евангелиста можем и ние да кажем, че за народа ни, „който седеше в мрак… изгря светлина“ (Мат. 4:16). Светлината на познанието, която „просветява всеки човек, идващ на света“ (Иоан 1:9).

Днес Велики Преслав отново ни събира от различни краища на благословената ни Родина, за да сведем чела и да се преклоним пред богомъдрите наши предци – велики държавници и духовници, благодарение на които и сега – в третото хилядолетие от спасителното Боговъплъщение – продължава да я има нашата обична Майка и Родина България. Благодарение на които тя и днес е жива, пребъдвайки през столетията като Държава на Духа, отдаваща своя уникален принос към европейската и световната духовност и култура. Принос, който тя дължи на първо място на своята православна вяра, която в далечната 893 година във Великия Преслав, бе утвърдена като спасителна вероизповед на формиращия се славянобългарски народ.

Всесърдечно благодаря на всички домакини и организатори на това тържествено честване годишнината от Първия събор на светата ни Църква, като молитствувам и отечески благопожелавам на всички крепко здраве, благодатни сили и всяко благо от Господа, а на Църквата и Родината ни – още по-големи успехи, в изпълнение на заветите на нашите велики отци и предци, строители на Православната ни църква и на православната Българска държава.

Изказвам благодарност от мое име и от името на

Св. Синод към Високопреосвещения наш събрат Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за инициативата за провеждане на настоящите тържества в богодаруваната му епархия, в пределите на която се намира първопрестолният за българските патриарси Велик и богоспасяем град Преслав.

Бог на мира и любовта, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честита и благословена годишнина!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 0

Skip to content