Продължете към съдържанието

Тържествено бе отбелязана 1125-годишнина от Преславския църковно-народен събор във Варна

DSC 4906Българската православна църква тържествено отбеляза 1125-годишнина от Преславския църковно-народен събор, състоял се през 893 г. Празненствата се състояха в пределите на Варненската и Великопреславска епархия и бяха оглавени от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и членове на Св. Синод на БПЦ-БП.

В ранното утро на неделния ден във варненския катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена Божествена света Литургия, на която молитвено участие взе Негово Светейшество патриарх Неофит. Преди началото на тържествената св. литургия Негово Светейшество бе посрещнат от Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Богослужението бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с Техни Високопреосвещенства Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий, Техни Преосвещенства Мелнишкият епископ Герасим – Главен секретар на Св. Синод, Величкият епископ Сионий – игумен на Троянския манастир, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, архим. Василий – протосингел на Софийска света митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската семинария, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, варненски духовници и дякони.

На богослужението присъстваха и областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев, кметът на Община Варна г-н Иван Портних и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Песнопенията бяха изпълнени от хора към митрополитската катедрала и храм "Св. Атанасий", а специално за случая бяха водени от ик. Кирил Попов.

По време на причастния канон епископ Герасим прочете Патриаршеското и синодално послание по повод тържествената годишнина. Цялото послание може да видите тук – http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=272031

В края на Божествената св. Литургия Негово Светейшество се обърна към архипастиря на Варненската и Великопреславска епархия с думите: "Днес Велики Преслав отново ни събира от различни краища на благословената ни Родина, за да сведем чела и да се преклоним пред богомъдрите наши предци – велики държавници и духовници, благодарение на които и сега – в третото хилядолетие от спасителното Боговъплъщение – продължава да я има нашата обична Майка и Родина България. Благодарение на които тя и днес е жива, пребъдвайки през столетията като Държава на Духа, отдаваща своя уникален принос към европейската и световната духовност и култура. Принос, който тя дължи на първо място на своята православна вяра, която в далечната 893 година във Великия Преслав, бе утвърдена като спасителна вероизповед на формиращия се славянобългарски народ", каза патриарх Неофит. Цялото слово може да видите тук – http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=272033

Негово Светейшество подари на митрополит Йоан панагия в знак на признателност за подготовката и организацията по повод бележитата годишнина.

От своя страна митрополит Йоан благодари за оказаната чест – Негово Светейшество и архиереи от Св. Синод на БПЦ, епископи и духовници да съучастват в голямата духовна радост в отбелязването на голямата годишнина. Той отбеляза още, че важността на този събор е голяма, тъй като на него е "утвърден българският език като богослужебен, за да може спасителните истини на Божието слово, на свещената химнография на църквата и на богатата съкровищница на светоотеческите творения, да достигнат до просветения ни народ на разбираем за него език". Митрополит Йоан припомни и започналата дейност по въпроса за евентуална канонизация на епископ Константин Преславски.

Цялата св. литургия бе предавана на живо в официалната страница на Св. Синод във Фейсбук – https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/332659060611847/

Материал: http://www.bg-patriarshia.bg

Текст и снимки: Ангел Карадаков
Видео: Георги Георгиев

Visits: 0

Skip to content