Продължете към съдържанието

Долнобанските пенсионери от клуб “Надежда” посетиха софийски свети места

img 0463 20180919 1667256269В един от последните слънчеви и топли летни дни 30-сет членове на пенсионерския клуб "Надежда" с председател Атанаска Лазарова се отправиха на поклонническо пътуване до две от християнските места на вярата в Софийската Мала Света гора, които като пъстра огърлица красят нашата столица.
Първо хората от третата възраст от рилския град рано сутринта посетиха Горнобогровският манастир "Свети вмчк Георги Победоносец", а след това и манастирът "Свети вмчк Мина", известен още и като Обрадовският манастир.

На входната врата на светата обител долнобанци бяха сърдечно посрещнати и поканени от местния свещеник отец Антим, който се грижи за манастира "Св. вкмч. Георги Победоносец" от 2001 година. Всички влязоха в манастирската църква и запалиха свещ за здраве, благополучие в семействата и дълголетие, след което с интерес слушаха от свещеника историята на манастира и най-вече за оброчния тайствен камък, който расте и е вече висок 2 метра и 10 сантиметра и за лековитата вода от близкото аязмо. Някои носеха дрехи за освещаване, за изцеление и здраве и отец Антим грижливо ги постави на камъка, който е вграден в олтара на църквата. След паметната снимка за спомен в манастирския двор някои си купиха от предлагания тук от свещеника пчелен мед, както и си наляха по шишенце от лековитата вода от аязмото.
Малко преди обяд долнобанската група на пенсионерите пристигна и прекрачи голямата порта на Обрадовския манастир "Свети вмчк Мина". Тук за разлика от другия манастир ни посрещна красив двор с цъфнали цветя, много зеленина, уют и спокойствие. От потокът от пристигащи богомолци в светата обител бе сякаш на голям празник. Всеки тук търсеше молитва и благословия за изцеление, целувайки огромната и прочута чудотворна икона на Свети Мина, палейки и църковна свещ за здраве и благоденствие. Не пропуснахме и от тук да си налеем и отнесем у дома по шишенце от лековитата вода от близкото аязмо. От църковния магазин пък някои си купиха иконки и други сувенири за спомен и подарък от чудесната поклонническа екскурзия. Преди тръгване към родната Долна баня групата отдъхна на масите и пейките в манастирската градина и се подкрепиха с носената от дома храна.

Текст и снимки: Любомир Кузев 

{joomplucat:960 limit=10|columns=3}

Visits: 0

Skip to content