Продължете към съдържанието

Панихида за убитите духовници по време на комунистическия режим в България

IMG00016На 20 септември в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена панихида за безследно изчезналите, убити и репресирани свещенослужители на Софийска епархия след 9 септември 1944г. Заупокойното последование бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство во главе с предстоятела ставр. ик. Мина Минчев, йеромонах Стефан от Троянската св. обител и десетки  столични духовници. В катедралния храм специално за случая дойдоха целия състав на факултетния съвет на Богословския факултет на СУ, во главе с декана- проф. д-р Александър Омарчевски. Сред присъстващите бяха още общественици и десетки миряни.

На богослужбата бяха споменати част от имената на духовници, които се свързват с отстояване на религиозни ценности и принципи по време на последния, безбожен и тежък за Православната църква период от Българската история. В края на последованието епископ Поликарп се обърна към църковното изпълнение с пастирски думи, в които подчерта светлия пример на свидетелстване на вярата и в наши дни.  " Нека да си пожелаем тази омраза, тази липса на любов и човеколюбие никога  да не се повтаря… " – каза в словото си владиката и обяви решението на Софийския епархийския съвет да създаде комисия, която да изследва живота и делото на такива личности, които са пострадали по време на комунистическия режим.

Липсата на все още точни данни на убитите свещеници през този период се дължи на не достатъчното изследване на документи и неоспорими доказателства за произтеклите събития, имайки предвид факта, че болшевишката власт е избивала без съд и присъда, както представителите на българската интелигенция и духовенството, така и множество миряни, които не са били съгласни с методите й на действие.

Като съвременни вярващи, ние трябва да знаем тяхната съдба, трябва да проследим детайлите в техния живот, защото Бог може да открие светостта в делата на някои от тях. Историята показва, че всяка жертва, особено смъртната е достойна и трябва да бъде запомнена от поколенията. Бог я прославя, а Църквата само засвидетелствува славата й. Затова като църковно изпълнение ние  трябва да положим усилия да издирим и проучим делата на такива достойни християни  и свещенослужители.

Бог да ги прости и всели в селенията на праведните!

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content