Продължете към съдържанието

Светогорският старец Ефрем Катунакиот гостува в Църногорския манастир

01 20180920 1004008993Гост на Църногорския манастир на 14 и 15 септември беше  йеромонах Ефрем Катунакиот, населник на келията “Св.Ефрем Сирин” към Великата Лавра “Св.Атанасий”  на Света гора, Атон. Той е духовно чедо на стареца Ефрем Катунакски – духовен следовник и ученик на стареца Йосиф Исихаст.
О. Ефрем беше съпровождан  от група свои духовни чеда. В петъчния ден  той оглави вечерното богослужение, а в събота – светата Литургия в храма "Св. Пантелеймон" в манастирския скит в Смиров дол.

Служение след служението нарече  той самият своята духовна беседа, която изнесе по-късно в събота  в голямата трапезария на Църногорския манастир, където да послушат боговдъхновените му слова се събраха много хора –  духовни чеда на светогорския старец и на игумена на манастира, гости на обителта, деца, участвали в манастирского православното летуване тази година.
О. Ефрем отишъл в Света гора когато бил на 19 години и вече 40 години е монах. Той стоял в манастира си в послушание на своя старец половината от това време, но когато духовният му отец  починал, тръгнал да проповядва Божията истина по света. Бил е в Африка, на различни места в Европа, в Русия. По думите му, тъй като не е успял да се подвизава по перфектния за монаха  начин,  е избрал така да извършва своя монашески дълг и подвиг.
С личен пример, със сърцето си и с обичта си към Бога и хората може да им се предаде Господ на другите, а не толкова с думи и в беседа, убедено и от личен опит твърди о. Ефрем. (Цялата беседа публикуваме отделно.)
След беседата имаше братска трапеза и там разговорът със светогорския монах продължи. В отговор на зададени въпроси той обясни, че само по Божия промисъл може да се разсеят лоши помисли, смущаващи молитвата и даде съвет Иисусовата молитва да се казва на глас, за да я чува и ухото и да се избегне разсейване.
О. Ефрем сподели и свое мнение за изучаване на православието в училище. По тази тема вече 40 години и в Гърция има спорове, каза той. Според него учител,който не е вярващ и не е въцърковен може  да преподава предмет за историята на християнството и това да е скучна дисциплина като другите в училище. Само духовник може да катехизира, категоричен беше старецът.
О. Ефрем беше гост на Църногорската света обител по покана на нейния игумен архимандрит Никанор, Двамата се запознали на празник на св. Сава в Света гора.
Светогорският старец похвали делата на о. Никанор и сподели, че има добро приятелство с игумена на Германския манастир йеромонах Пимен, където отпътува след гостуването си в манастира над Гигинци.
В  превода от гръцки помогна Антоанета Панайотова, а беседата документира на видео Соня Анкова.


Текст и снимки: Руми Борисова
Видео Соня Анкова:
{youtube}goWeu7vGjJc{/youtube}

{joomplucat:962 limit=10|columns=3}
 

Visits: 2

Skip to content