Продължете към съдържанието

На многая лета, преосвещени Владико!

DSC 0349На 21 септември Църквата чества Отдание на празника Въздвижение на Честния Кръст Господен. В този ден Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отбелязва своя рожден ден, а тази година той навършва 40 години. По този повод в митрополитската катедрала „ Св. Неделя“ бе отслужена   архиерейска св. Литургия и благодарствен молебен.

Епископ Поликарп пристигна в храма, придружен от  свои събратя и духовни чеда, дошли специално за случая от различни краища на страната. Той влезе тържествено в храма и облече подабаващо за празника на св. Кръст архиерейски одежди, украсени с кръстове.

Край св.Трапеза заедно с него застанаха голямо множество софийски свещенослужители, сред които архимандрит Василий,  протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорската св. обител, архимандрит Евтимий и йеромонах Максим от Видинска епархия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Николай Георгиев, началник на синодалния отдел „ Връзки с обществеността“, храмовото духовенство во главе с председателя ставр. ик. Мина Минчев, архиерейски наместници на духовните околии, председатели на столични храмове, свещенослужители и осем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Всички те, облечени с бели одежди, украсени с кръстове, в радостен и съборен,мирен дух отслужиха Божествена литургия.

Да почетат празника и да бъдат съпричастни към духовната радост на владиката, в храма дойдоха митрополитски и синодални служители, обществениции миряни. 

Особено тържествено звучаха песнопенията, изпълнени от катедралния мъжки хор, които прекрасно се допълваха от възгласите на осмината дякони, които в изряден ред участваха и правеха още по-благолепна църковната богослужба.

В края на литургията, духовенството отслужи благодарствен молебен, предстояван от юбиляра, който с дълбоко религиозно чувство благодари на Бога за всичките Му благодеяния към него.

В края на богослужението  еп. Поликарп получи от името на духовенството и богомолния народ на Софийска епархия поздравление, подарък- енголпие с икона на Възкресение Христово, нагръден архиерейски Кръст и красив букет, поднесени от архимандрит Василий.

Владиката благодари на църковното изпълнение за молитвените пожелания, увери присъстващите в това, че и занапред ще полага всеодайни грижи за утвърждаването Христовото паство и ще се стреми с още по- голяма ревност да изпълнява повереното му от Бога призвание.

На многая и благая лета, преосвещени владико! Господ да Ви дарува крепко здраве и сили, бодрост на духа, мир и спасение, и благодатна подкрепа във Вашето нелеко и отговорно служение! Бъдете светъл пример и наш образецна „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” (1 Тим. 4:12).

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Соня Анкова

{youtube}oUz81_6M7r0{/youtube}

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:964 limit=100|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content