Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх Неофит по случай 140 години от рождението на Българския екзарх Стефан

DSC 7062Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Уважаеми представители на българската държавност,

Боголюбиви отци, Обични в Господа братя и сестри,

Сред десетките богодарувани първойерарси на Православната ни църква в нейната вековна и превратна история с особена светлина грее към нас образът на Блажения наш предшественик и трети Български екзарх Стефан: образ на изряден духовник, вдъхновен богослов и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарувания в полза на светата Христова Църква и своя обичен народ. Днес, десетилетия след неговото блажено отшествие образът му стои пред нас още по-внушителен, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, Църква и Отечество, и да ни утвърждава в християнската ни вяра и в служението, което носим днес, в усилията ни да сме достойни наследници и приемници на великите наши отци и предци от далечното и близкото минало.

Като приемник на Екзарх Стефан не само на Софийската митрополитска катедра, но и като предстоятел на Православната ни църква, за нас е не само чест и радост, но и задължение и отговорност да сме тук – в неговото дивно красиво родно място, пред неговия роден дом, където светата Пловдивска митрополия организира изпълващите се през настоящата година 140 години от неговото рождение. Годишнина, която е добър повод да насочим отново вниманието си към образа на Екзарха и от неговия живот и служение да извлечем поуки.

Спомниме си за свещеническия син от Широка Лъка, извървял достойно целия дълъг път от Самоковската семинария, през Киевска духовна академия – до тогавашните реномирани западни университети, дипломирайки се навсякъде с успех и придобивайки завидна за времето си богословска, философска и езикова култура, с която си заслужи славата на един от високообразованите наши духовници, даровити и обичани проповедници и плодовити български църковни писатели.

За монаха, приел пострига в ангелоподобното житие от ръцете на Българския екзарх Йосиф, преминал смирено през всички степени на свещената йерархия и достигнал до най-високата от тях, отдавайки на всяко място, на което е бил поставян от Господа, най-доброто от себе си – за процъфтяването на Православната църква в своята родина и за утвърждаване на християнската вяра и християнския морал сред своя народ.

За йерарха, успял да доведе докрай дългогодишната борба на светата ни Църква за премахване на достопечалната схизма с църквата-майка в Константинопол и да възстанови благодатното общение с останалите сестри – православни църкви, високо издигайки по този начин нейния междуцърковен и международен авторитет и очертавайки пътя към възстановяване на патриаршеското ѝ достойнство.

Да си спомним за висшия български йерарх от критичното време на Втората световна война, който с много мъжество и готовност за саможертва, с личния си и обществен авторитет успя да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи, определени за депортиране в нацистките лагери на смъртта, записвайки по този начин не само своето име, но и името на светата ни Православна църква със златни букви в историята на човечеството, и показвайки на дело какво означава православната ни християнска вяра и завещаната ни от нашия Господ и Спасител Иисус Христос божествена любов към всеки човек.

За всички тези и за още много неща от богатия и изпълнен с достойнство живот на приснопаметния Български екзарх Стефан ние си спомняме отново днес, 140 години след неговото рождение, събрани заедно в родното му място и застанали пред бюст-паметника, издигнат тук през 2003 г. след като малко по-рано той беше удостоен със званието „Праведник на света“ от Израелския мемориален институт „Яд Вашем“ и името му беше вписано завинаги в светия град Йерусалим – на Почетната стена в „Алеята на праведните“.

Признателни сме и изказваме всесърдечна благодарност от наше име и от името на Св. Синод за топлото гостоприемство на всички наши домакини в това дивно кътче от скъпата ни Родина и особено на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който организира настоящите чествания тук, в Широка Лъка, и който по този начин ни предостави възможността отново да се докоснем до личността на приснопаметния Софийски митрополит и екзарх Български Стефан.

Радостни сме и от факта, че светата ни Църква в лицето на Пловдивска митрополия стана собственик на дома на екзарх Стефан за спомен на бъдещите поколения. Още веднъж благодарим на Високопреосвещения митрополит Николай за положените трудове по придобиването на това скъпо за Църквата и Родината ни културно наследство.

Божията любов, Неговата велика милост и благодатното общение в Светия Дух да бъдат с всички нас!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 1

Skip to content