Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и офикии в столичния храм “Св. Параскева”

DSC 0243В неделния ден на 30 септември, в един от най-красивите храмове в София, посветен на св. Параскева Иконийска (на ул. „Г.С.Раковски“) бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него, в съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на синодалния отдел " Връзки с обществеността", председателят на храма ик. Йоан Чикалов, храмовото духовенство, свещенослужители на софийски храмове и петима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

В начало на литургията за „четец и певец“ на Българската православна църква беше постриган 9-годишният Християн, който бе силно развълнуван и с голяма радост прие своето иподяконско пострижение.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на светата Литургия бяха отличени двама свещеници от храмовото духовенство.
С офикия „иконом“ бе отличен  протойерей Христо Попов. Той е родом от Сливен и е потомък на свещенически род. Основно и средно образование завършва в родния си град. През 1996 г. успешно завършва Богословския факултет на Софийския университет и от същата година започва работа в канцеларията на Светия Синод. През 2005 г. е ръкоположен за дякон, а на следващата – за свещеническо служение. На 28 октомври, 2014г. е  награден с офикия „протойерей“.

С офикия „протойерей“ бе награден свещеник Георги Янев. Отличеният духовник е завършил паралелния курс на Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски", след което придобива и висше богословско образование в Богословския факултет на СУ. През 2012 г. приема дяконско ръкоположение, а през 2013г. е ръкоположен за свещеник.

В поздравителните си думи към тях архиереят, като отбеляза тяхното ревностно служение  им пожела тези отличия да не им бъдат за гордост, а да ги задължават все така ревностно и всеотдайно да служат на Божия виноград.

Десетки енорияши и вярващи от от цяла София бяха дошли в неделния ден да вземат молитвено участие в съборната богослужба. Прекрасното изпълнение на смесения хор при храма, с диригент Нели Трошева им помогна да преживеят молитвено и вдъхновяващо литургията.
По време на свещеническото причащение с пастирско слово се обърна еп. Поликарп.
Архиереят поздрави предстоятеля ик. Йоан Чикалов, църковното настоятелство, певците и преподаде на християните първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Накрая прозвучаха многолетствия за новоотличените иконом Христо Попов и протойерей Георги, за храмовото духовенство.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content