Продължете към съдържанието

Тържествено вечерно богослужение, в чест на празника “Покров Богородичен”

IMG00033С особена тържественост започна празника Покров Богородичен в едноимения столичен храм „Покров Богородичен – Всех скорбящих Радост”.
В навечерието му, 30 септември, Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  бдение: вечерня и утреня с петохлебие в храма, посветен  на Богородичния празник.
В съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, предстоятелят на храма ставр. ик. Николай Танев, храмовото духовенство, свещеници  от др. столични храмове и петима дякони.

В края на тържествената богослужба към голямото множество богомолци поздравително слово произнесе еп. Поликарп. В него той припомни историята за видението във Влахернския храм и установяването на празника и призова християните да идваме и пребъдваме в Божия дом в молитва и покаяние, за да можем да се надяваме Майката Божия да се застъпва за нас, да бди над нас и да ни покрива със своя омофор, като непрестанно умолява Бога.
"Нека я славословим и я молим да ни подпомага, та с лекота да понасяме трудностите, изпитанията и изкушенията на нашето време."- каза още владиката и преподаде на богомолците първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.


Справка:
Църквата „Покров Богородичен – Всех скорбящих Радост” е построена благодарение усилията на благотворителния комитет „Всех скорбящих радост”, създаден през 1909 г. Йорданка Филаретова, съпруга на изтъкнатия наш родолюбец и просветител Сава Филаретов, дава идеята, към учредения от нея приют да бъде издигнат и молитвен дом. Под ръководството на инж. Каравчев през периода 1922-1925 г. е издигнат величествен храм.
Продължителката на делото на Йорданка Филаретова – Екатерина Максимова /схимонахиня Екатерина/ – обикаля Русия, Америка и Канада и събира помощи за изграждането и обзавеждането на новия храм. Иконостасът, иконите, църковната утвар и други принадлежности, които и досега са в храма, са били притежание на руския православен храм „Св. Пантелеймон” към руската Николаевска болница в Цариград. През 1925 г. на публичен търг са придобити от турски паша, впоследствие са откупени от него и поставени в новопостроения храм. До 1950 г. църквата „Покров Богородичен” е обслужвала главно духовните нужди на приюта, а след това се определя като енорийски храм. От тогава до днес свещениците, които предстоят пред светия престол в този дом на Божията Майка, са отдадени на благодатното си пастирско служение, преподават истините на православната вяра и утвърждават в духовния живот множество вярващи не само от енорията, но и от цялата столица.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content