Продължете към съдържанието

В Църногорския манастир се проведе работна среща за обучението по предмета Религия-Православие

DSC 0713С благословението на Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, на 9 октомври, Църногорският манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци  беше домакин на работна среща, посветена на обучението по предмета Религия в българските училища.

Събитието беше по инициатива на областния управител на Перник  г-жа Ирена Соколова и председателя  на СБУ г-жа Янка Такева.

В срещата участваха министърът на образоването г-н Красимир Вълчев, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, началниците на всички 28 Регионални управления на образованието в страната, директори на училища и детски градини от област Перник, представители на Духовно-просветен отдел при Софийска света митрополия.

По време на срещата министър  Вълчев постави като задача двойно да се увеличат  в непосредствено бъдеще групите за изучаване на предмета Религия-Православие  в училищата.

Той подчерта, че трябва да се използват всички възможни ресурси и да не се пестят усилия, за да се включат повече деца в обучението и усвояването на ценностите на светото Православие. Уверение, че Българската православна Църква ще подкрепи начинанието предадоха  епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор. "Светият Синод подкрепя идеята този предмет да стане задължителен и вярвам, че това ще стане, защото обществото ще го изиска", каза още епископ Поликарп.  Религията никога няма да бъде отживелица, затова е необходимо училището да даде знание на децата в тази насока, заяви и архимандрит Никанор. Началниците на РУО в Русе и Варна  и директори на училища в област Перник споделиха добри практики. По предложение на г жа Янка Такева беше обсъдена идеята между  Светия Синод и МОН да се сключи споразумение за съвместна дейност.

Текст и снимки: Румяна Борисова

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content