Продължете към съдържанието

Празник в храм “Св. вмчк Георги Победоносец”, гр. Костенец – обновено

IMG00160В съботния ден на 13 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп посети гр. Костенец, Ихтиманска духовна околия.
За радост на енорията на храм „Свети великомъченик Георги Победоносец", викарният епископ отслужи св. Литургия в храма, който през 2014 г. бе изцяло обновен с помощта на Държавен фонд "Земеделие" по програмата "За развитие на селските райони".

Заедно с него в богослужението взеха участие свещеници от столицата и Ихтиманска духовна околия, во главе със ставр. ик. Георги Георгиев, предстоятел на храма.

Съботната богослужба бе уважена от кмета на община Костенец Радостин Радев, от кметове на съседните селища на общината, както и от десетки миряни от града.

В началото на литургията бе постриган за четец и певец ревностния към вярата младеж от енорията, Ивайло, който с голямо вълнение прие първата степен на свещеническо служение.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, еп. Поликарп награди с офикия „иконом“ протоиерей Николай Свещаров.

„Всеки работник заслужава своята награда, се казва в Св. Писание..верни на тези евангелски слова, ръководството на Софийска митрополия се стреми да покаже на свещенството, че зачита техните нелеки трудове- каза в словото си към него епископът. Както досега, така и занапред да се трудиш, да благоукрасяваш себе си и да се грижиш за онези, които Бог ти е поверил. Да бъдеш един добър за хората!- му пожела епископът. Духовниците са призвани да бъдат преди всичко човеци. Нека Бог да ти бъде опора, ограда и вдъхновение!  В своите трудове продължавай да бъдеш отговорен и ревностен!“- каза още той.

Новият иконом Николай Свещаров е роден е през 1956 година в гр. Асеновград. Произхожда от свещенически род. Средно образование придобива в Софийската духовна семинария, гара Черепиш, която завършва през през 1975 година.

След отбиването на военната си служба е приет в  Духовната  академия „ Св. Климент Охридски“, която успешно завършва през 1980г. През 1981г е ръкоположен за дякон, а в последстие и за свещеник. Назначен е на енорийско служение в храм "Св. Архангел Михаил" с. Костенец, Ихтиманска духовна околия, в който служи вече 39 години.

През 1989 г. е отличен с офикия „протоиерей“ от Левкийски епископ Неофит, тогава викарен епископ на Софийска митрополия. Наред с активната си енорийска работа, през 1991г. създава двугласен женски хор "Костенски гласове- камбани", с който няколко поредни години изнася великденски и рождественски концерти в читалищата на околията и др. места. Преподава  Религия в местните училища, а към поверения му храм създава Неделно училище. Там, заедно със своята презвитера, която е богослов и педагог преподава библейски уроци и възпитава децата на вяра и църковен живот.

За свещеническо служение бе ръкоположен дякон Емануил Димитров, родом от гр. Долна баня.Новият свещенослужител е роден през 1989г. в гр. Самоков. Потомък е на свещенически род.

Основно образование придобива в гр. Костенец, след което продължава обучението си в Софийската Духовна Семинария „Св. Иван Рилски”, която завършва през 2008г. През  2012 г. се дипломира като „бакалавър“ в Богословският факултет при Софийският Университет „Свети Климент Охридски”, а през  2017 придобива и магистърска степен. През 2015г.  защитава в СУ още една магистърска степен, с икономическа специалност. На 28 юли, т. г. в с. Веринско е ръкоположен за дяконско служение.

„ Предстои ти нелек път… Нека Бог те укрепява, за да бъдеш отговорен пастир и добър човек. Винаги се обръщай с любов към онези, които идват с любов към тебе. Имай търпение, снисхождение и милосърдие към всеки един. Подръжавай на онези, които са преди тебе, от твоя свещенически род. Бъди изпълнителен във всичко, което те задължава Църквата. Не само на точката на закона, но и на закона на любовта. Стреми се винаги да бъдеш пример на тези, които са около теб! Влизайки благодатно във втората степен на свещенството, нека Бог да те обдари и даде всичко, което ти е потребно за спасение и вечен живот.“- благопожела в словото си архиереят към новия духовник на Софийска епархия.

В края на литургията епископът като насърчи новоръкоположения свещеник за духовно служение, изпълнено с мъдрост, търпение и ревност изказа пастирско слово за духовния живот, към който са призвани всички християни приели в сърцата си Христос.

„ Нека винаги, когато сме заедно, да имаме чувството, че сме едно голямо християнско семейство. Защото само в единството, в братолюбието в задружността човекът върви към спасението и постига всичко, което му е потребно. Призвани сме да живеем заедно и всеки със своята дарба, със своя талант да възпълва празнотата на другия и с вяра, надежда и любов да постигаме своите добри намерения.“ – каза още софийският викарий.

Той благодари на кмета като отбеляза, че той молитвено е участвал в богослужението от самото му начало и му пожела с радост да изпълнява задължениета си и да има удовлетворение от делата си като градски управник.

„ Бъдете обичан, почитан и подкрепян! Бъдете здрав и благословен! “- му пожела еп. Поликарп и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

С топли и благодарствени думи към владиката се обърна енорийският предстоятел ставр. ик. Георги Георгиев. Благодарност и поздравление към него отправи и отличеният духовник ик. Николай Свещаров.

С многолетствие завърши празничната литургия, а народът с голямо вълнение дълго поздравяваше отличения духовник и новоръкоположения свещеник, и получаваше лично благословение и иконка от викарния епископ Поликарп.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 7

Skip to content