Продължете към съдържанието

Параклис на св. Йоан Рилски бе осветен край Костенец

IMG00200В съботния ден на 13 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп освети новопостроения параклис „ Св. Йоан Рилски“, изграден високо в планината над гр. Костенец, Ихтиманска духовна околия.

Община Костенец изобилства от природни и културни забележителности: надгробни могили, могилни некропола, стари християнски оброчища, топли минерални извори, крепостта Траянови врата и големи, добре уредени православни храмове. Местното население, въпитавано през годините от добри  духовници в християнски дух и живот, до ден днешен предава православната вяра на следващите поколения, които от своя страна също възпитават децата си и живеят според нея. Затова не е чудно, че хората в Костенец подържат своята християнска вяра, а всеки който е произлязал от там се връща, за да почерпи сили от корените си.

Такъв е случаят с хаджи Борис Кацаров, който след като се пенсионира през 2000 г. започва изграждането на параклис  “Св. Троица“, в една от петте махали на месността „ Василица“- Три къщи, която се намира в южните склонове на  Ихтиманска средна гора. След няколко години той е изграден и обзаведен според възможностите. Постепенно с помощта и др. хора той облародява мястото като прави ограда, прави камбанария и украсява с множество кръстове, извежда вода, оформя пространството с градинки и малки постройки, които служат за различни неща, но най-вече се ползват по времена събора, който организира ежегодно в чест на Св. Троица.

В чест на своя духовен покровител- св. Йоан Рилски Чудотворец той изгражда в заграденото пространство още един параклис- ротонда, който се стреми да прилича на гробното място на всебългарския светец в Рила планина.

След като отслужи празнична литургия в храм „ Св. Георги“в гр. Костенец, еп.Поликарп и придружаващите го духовници се изкачиха високо в планината над града. Трудният, но много живописен път изминаха и много местни християни, които искаха да  бъдат съпричастни към своеобразния празник в месността „Три къщи“.

Епископът бе посрещнат от месните жени с ароматна покача и мед, а Борис Кацаров разказа на владиката за устроението на параклиса и постройките. Пред параклиса „ Св.Троица“ бе извършен водосвет и осветен новия параклис- ротонда „ Св. Йоан Рилски“.

В края на последованието той поздрави всички, които са се потрудили за изграждането на това прекрасно място, което е свидетелство за нашата православна вяра и принадлежност.

„Нека по молитвите на св. Йоан Рилски, Бог да дава здраве, мир и благоденствие на всички които са се погрижили и допринесли за изграждането на това свято място! С такива примери на духовно утвърждаване да вдъхновяваме младите хора да живеят в православната вяра и с православен дух.“ – каза в словото си владиката след водоосвещението и поръси десетките вярващи които се бяха събрали специално за повода.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content