Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит отбеляза своя рожден ден в Троянската св. обител

DSC 8393С архиерейска св. Литургия, в Троянската св. Обител, Негово Светейшество патриарх Неофит отбеляза своя 73-ти рожден ден. Светата обител е от изключително духовно значение за Светейшия български патриарх, тъй като преди повече от тридесет години там е започнал духовният му път като монах на Българската църква.

За личния празник на Негово Светейшество в ставропигиалната обител дойдоха Техни Високопреосвещенства Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички еп. Сионий – игумен на Троянския манастир, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Васиан Змеев, предстоятел на руското подворие в София, ставр. Ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, иконом Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, свещеници, дякони и монаси.

Празничната Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, а след нея бе извършен и благодарствен молебен към Бога. В молебена участие взе и Негово Високопреосвещенство Плевенският митрополит Игнатий. От името на Св. Синод, слово прочете Видинския митрополит Даниил. В него той изказа благодарността от името на Св. Синод за наставничеството, мъдростта, любовта и дълготърпението на Негово Светейшество, както и това, че той е оказал огромно влияние върху духовното израстване на архиереите на Българската църква.

От името на Софийска епархия слово прочете Белоградчишки епископ Поликарп. Той каза, че човечността и любовта, притежавана от Негово Светейшество го "затвърждава като стожер на Православната вяра – учение и живот, и показва като предостоен следовник на Вашите предшественици – Преславски и Търновски патриарси, Охридски архиепископи, а в по-новата ни история на екзарси и съвременници патриарси. Вие следвате, живеете, но и постоянствате в доброто, като в това подкрепян от апостола, знаете: „Пазете се, да не би да изгубите онова, за което сте се трудили, но да получите пълна награда.“ (2 Посл. на ап. Йоан 1:8)”. Цялото слово може да видите тук – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=274123

Кметът на Троян Донка Михайлова връчи отличителните знаци на града, с които удостои патриарх Неофит със званието „Почетен гражданин на Троян“. От своя страна Негово Светейшество благодари за отправените пожелания и каза, че Троянският манастир и изобщо целият район е особено скъп за него, тъй като оттук започва монашеският му път.

„Изразявам своите всесърдечни благопожелания за всички вас – жителите и гостите на този живописен град и на този свят и гостоприемен манастир – като отправям първосветителските си молитви към Пресветата Божия майка, чиято икона – Троеручица е пред нас, всякога да има грижата за своя Троянски манастир, за монашеското братство и поклонниците. Молитвено изпросвам за всички вас и затъпничеството на преподобна Параскева-Петка – небесна покровителка на град Троян”, каза в словото си патриарх Неофит. Цялото му слово може да видите тук – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=274128

След това той и митрополити – членове на Св. Синод и епископи осветиха ремонтираното основно Антимово крило на светата обител, което е най-старото. „Построено е през 1835 г. В него са отсядали най-високите гости на Троянския манастир, сред които българските царе Фердинанд и Борис, патриарси и митрополити”, каза в словото си след освещаването Величкият епископ Сионий, игумен на манастира.

Негово Светейшество получи поздрави и от Министър-председателя Бойко Борисов, чрез директора на Дирекция „Вероизповедания” при МС Емил Велинов, кмета на община Ловеч, от общественици и множество православни християни.

Св. Литургия бе излъчена и на живо в официалната страница на Св. Синод във фейсбук – https://web.facebook.com/1832220050379133/videos/2330068073888618

Текст и снимки: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=274129

Visits: 0

Skip to content