Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх Неофит по случай неговия 73-ти рожден ден

DSC 9113ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Дивен е Бог в Своята милост и щедрости към човека и нито едно човешко слово не е в състояние да изрази подобаващо онази благодарност, която всекидневно дължим на нашия Небесен Отец за всички Негови благодеяния към нас.

С такива мисли и чувства посрещам днес своя седемдесет и трети рожден ден, заобиколен от обичта и любовта на всеки от вас, които сте се събрали днес в светата Троянска обител, за да ми засвидетелствате вашето уважение и добра воля и за да споделите с мен радостта от този празник.

С вълнение изслушах на този мой рожден ден любезното приветствие на събратята ми – митрополитите от Светия Синод, произнесено от Високопреосвещения Видински митрополит Даниил. На всички вас благодаря от сърце за вашата любов и подкрепа, които неизменно чувствам в дните на отговорното си служение, за ревността ви към вярата и Църквата и към нашето общо призвание да сме верни разпоредници в Църквата на Живия Бог

(1 Тим. 3:15) и неуморни възвестители на Божията свята воля сред поверения ни от Него народ.

Сърдечно благодаря и на кмета на Община Троян, госпожа Михайлова, за топлите думи към мен и за високото отличие, с което съм удостоен по решение на Общинския съвет – да бъда почетен гражданин на град Троян. Този град, който е вече на 150 години е едно от най-красивите места на нашата прекасна Родина и заедно с неговия дивен манастир, са винаги в сърцето ми. Защото оттук, от светата Троянска обител, започна моят монашески път. Затова този манастир винаги ще остава мой пръв духовен дом и въжделено място за молитва и добродетелен живот.

Не мога да не споделя задоволството си от извършената в последно време реставрация на тъй нареченото Антимово крило и да изразя благодарността си към Министър-председателя на Република България г-н Борисов и към целия Министерски съвет, както и към Преосвещения игумен на светата Троянска обител Величкия епископ Сионий, за добрата работа и за този нов принос към свещеното дело по опазването на светите обители. Изразявам своите всесърдечни благопожелания за всички вас – жителите и гостите на този живописен град и на този свят и гостоприемен манастир – като отправям първосветителските си молитви към Пресветата Божия майка, чиято икона – Троеручица е пред нас, всякога да има грижата за своя Троянски манастир, за монашеското братство и поклонниците. Молитвено изпросвам за всички вас и затъпничеството на преподобна Параскева-Петка – небесна покровителка на град Троян.

По молитвите на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица и на всички Свои светии, Бог да милва и спасява всички нас и ни укрепва с благодатната си помощ и закрила!

За много и благословени години!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 0

Skip to content