Продължете към съдържанието

Духовен празник в град Брезник на Петковден

02 20181016 1449821327Денят, в който светата православна Църква почита преподобната Параскева Петка Търновска град Брезник отбелязва своя духовен празник.
Местните имат св. Петка за своя небесна закрилница, а в посветения на светицата храм се покои частица от честните й мощи, донесена през 2011 г. от Чипровския манастир. Традицията за празника е положена през 2010 г. с решение на местния общински съвет.

Обичайно за празника има богата програма с различни прояви. И тази година  улминация на тържествата бяха бдение в навечерието на празника и света Литургия, оглавени от предстоятеля на брезнишкия храм "Св. Петка" протойерей Константин Стойчев. Тъй като в църквата „Света Петка” в момента тече ремонт, богослуженията ще бъдат в другия храм в града – „Св. Георги”. Във вечерната служба молитвено  частваха монаси от Църногорската света обител, водени от игумена архимандрит Никанор.
След празничната неделна богослужба имаше водосвет и беше раздадено благословено ястие.
Празниците започнаха още на 11 октомври с беседа пред учениците от Средно училище „Васил Левски” в Брезник посветена на подвига и святото дело на света Петка.
На 12 октомври в града гостуваше Националният земеделски музей с изложба на тема „Овцевъдството в България”. По повод празника Общинският исторически музей обяви отворени врати. В изложбената зала на храм „Св. Георги “ беше подредена изложба със снимки на светините на храм „Св. Петка“ и рисувани от деца образи на светии. Тематична изложба ще бъде подготвена и за 200-годишнината на храм „Света Петка“, която ще бъде отбелязана след приключване на ремонтните дейности.

Текст и снимки: Руми Борисова – Перник

{joomplucat:968 limit=15|columns=3}

Visits: 0

Skip to content