Продължете към съдържанието

Трън празнува Ден на града на Петковден

09 20181016 1665935151С празнична света Литургия в храм "Св. Петка" в квартал „Баринци“ на град Трън на Петковден започнаха тържествата за Деня на града.
Богослужението оглави предстоятелят на храма свещеник Михаил Станкович. Храмът е от началото на 18-ти век, а в този вид е от 1853 г. В миналото на това място е и имало параклис "Св. Тарапонтий", датиран към средата на XVI в. За Св. Тарапонтий споменава Паисий Хилендарски в своята история, според него светецът е бил свещеник в Трън. Преди две години с проект, финансиран от програмата за развитие на селските райони беше потегнат покрива на храма и облагородено дворното пространство.

През целия ден на специален интерес се радваше скалният параклис на св. Петка на отсрещния хълм. Стотици посетители се изкачиха по стъпалата, водени от преданията за чудеса на изцеления на това свято място. Скалният параклис принадлужи на Църквата, но в момента се стопанисва от общината.
Тържествата започнаха предната вечер с концерт на български и сръбски изпълнители. За почетен гражданин на Трън беше обявена народната певица Лиляна Галевска, дъщеря на родената в трънското село Врабча певица Ика Стоянова.
С поздравителен адрес за Деня на града към трънчани се обърна президентът Румен Радев.

Текст и снимки: Руми Борисова – Перник

{joomplucat:967 limit=15|columns=3}

Visits: 0

Skip to content