Продължете към съдържанието

Празнична вечерня в чест на св. Злата Мъгленска

IMG00008908На 18 октомври честваме паметта на св. ап. ев. Лука и св. Злата Мъгленска. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети храм “ Св. Рождество Христово“,  който се намира в ж.к. Младост 3. През тази година в големия и просторен храм бе осветен новоизграден параклис, посветен на българската светица.Той е разположен в криптата на основната църква и се отличава с ниския си иконостас, какъвто  не среща често в православните храмове. Това е древна практика на храмовото устройство, която позволява на вярващите да наблюдават непосредствено богослужението, извършвано от духовниците.

В навечерието празника на новомъченицата, на 17 октомври, Викарният епископ отслужи празнична вечерня с петохлебие. В края на вечернята владиката постига за „ четци и певци“ двамата братя Александър и Михаил, които желаят да помагат на свещениците при храма.

След богослужба епископ Поликарп разказа накратко за житието на светата великомъченица, патрон на новоосветения храм, който за първи път тази година ще чества своя храмов празник, и пожела на предстоятеляисвещенството при храма още по-благотворна и благодатна работа, усърдие и любов.

Справка:

Св. великомъченица Злата Мъгленска е българска новомъченица, убита от турците през 1795 г. в с. Златино, днес (преведено на гръцки) с. Хриси в Северна Гърция, на ок. 25 североизточно от Воден (Едеса). Тогава селото й било в Мъгленска епархия, откъдето идва и прозвището й. Нейното житие е включено в големия сборник жития на новомъченици, съставен от нейния съвременник преп. Никодим Светогорец. Той я нарича Хриса (от гр. „златна“), но отбелязва изрично нейния български произход и българско име. В житието ѝ като дата на мъченическата ѝ смърт е посочен 13 октомври. На тази дата се отбелязва нейната памет във всички православни църкви. Единствено у нас в църковния ни календар е записана датата 18 октомври, за която дата липсват исторически податки.

Св. Злата е изключително почитана в Гърция. В нейното родно място, с. Хриси, има манастир „Св. архангел Михаил“, разрушен от турците в края на 19 в. В манастира има стенописи, които разказват за страданията на младата мъченица, отказала да се отрече от вярата си в Христос въпреки съблазните и убеждението на нейните роднини. Мощите на св. мъченица Злата са изгубени. Според тамошното местно предание нейното тяло е пренесено от роднините ѝ в земите на днешна България, но българско предание по този въпрос у нас за съжаление няма.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content