Продължете към съдържанието

Манастирът „Св. Лука“ над с. Граница тържествено отпразнува храмовия си празник

IMG00082На 18 октомври Църквата отбелязва паметта на св. ап. и ев. Лука и св. вмчца Злата Мъгленска.

В Софийска епархия, Кюстендилска духовна околия се намира единственият манастир, посветен на св. апостол и евангелист Лука. Той се намира над с. Граница и понастоящем е девическа св. обител.

В празничния 18 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи в манастирския храм архиерейска литургия. В съслужение с него в богослужението взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Генади Генадиев – архиерейски наместник за Кюстендилска духовна околия,ставр. иконом Николай Николов, предстоятел на столичния храм „Св. Петка“, свещениците Светослав Григоров, ефимерий на манастира и Костадин Тренев от София, както и  трима дякони, ръководени от иеродякон Вартоломей.

Утринните и литургийни песнопения изпълниха ставр. ик. Венцислав Шияков от гр. Кюстендил и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Множество поклонници изпълниха храма и двора на манастира, за да почетат манастирския празник и се помолят на св. Лука. Сред миряните в храма бяха кметът на гр. Кюстендил – г-н Петър Паунов, който е неизменно до духовенството на околията и винаги с готовност и самоотверженост помага с всичко, което е по силите му, кметът на село Граница – Лъчезар Гергов и др. кменски служители.

Игумения Фотиния и свещ. Светослав Григоров, ефимерий на обителта се бяха постарали да посрещнат многобройните поклонници и да организират добре празничния ден.

В началото на литургията владиката отличи с офикия „протоиерей“ свещеник Светослав Григоров, който вече десет години свещенодейства като духовник на Софийска епархия.Отличеният духовник  е роден през 1980г. в гр. Кюстендил. Основно и средно образование придобива в родния си град. През 2006г. започва духовното си образование в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св.Йоан Рилски", което успешно завършва през 2008г. Ръкоположен е за дякон през 2007г. от Знеполски еп. Йоан / тогава викарий на Софийския митрполит/, а на следващата година за свещеник от Велички еп. Сионий/ тогава ректор на Софийската семинария/.

С празнично слово към многобройните присъстващи в края на литургията се обърна еп. Поликарп. Той говори за житието на св. Лука – един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св. апостол Павел. Той поздрави многобройното благочестиво събрание  и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По традиция след богослужението в храма бе извършен водосвет в двора на манастира.  Викарият отново поздрави вярващия народ и лично поръси със светена вода всеки от тях.

Справка:

Манастирът “Св. Лука” (Граничкият манастир) е разположен в северното подножие на Осоговската планина, на около 4 км югозападно от с. Граница и на 6 км южно от гр. Кюстендил в местността “Пустия манастир”. Манастирът е основан през Х в., многократно е разрушаван от турците и е възобновен през ХХ в. (1948 г.). Днес манастирът е изцяло реновиран. Представлява малък комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна църква, с долепена до нея камбанария и манастирските жилищни сгради. Могат да пренощуват до 16 души.

Според преданието в манастира се е учил Св. Иван Рилски. През ХV век игумен е бил Яков, баща на възобновителите на Рилския манастир Йоасаф, Давид и Теофан. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси, родом от с. Граница.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content